Trsovnica lupeňovitá (Maitake)
Trsovnica lupeňovitá (Grifola frondosa) je ázijská huba – maitake – známa aj ako „tancujúca huba“, pretože sa verí, že kto ju našiel, hneď tancoval od radosti, pretože jej cena sa merala v striebre. Angličania ju nazývajú aj ovčia alebo barania hlava, zatiaľ čo v taliančine je známa aj ako „signorina“. Táto parazitická huba sa najčastejšie vyskytuje na duboch, gaštanoch a brestoch, a pochádza zo severovýchodných hôr Japonska a Severnej Ameriky. Má príjemnú chuť s bielou, mäkkou a vláknitou dužinou. Je zriedkavá a cenná, v Číne je trsovnica lupeňovitá po stáročia dôležitou zložkou tradičnej medicíny, z ktorej sa pripravujú čaje, polievky a rôzne liečivé jedlá. Keďže môže dosiahnuť hmotnosť až 20 kilogramov, v Japonsku je považovaná za kráľovnú húb.
Liečivé účinky
Najdôležitejšími prospešnými zložkami trsovnice lupeňovitej sú polysacharidy. Obsahuje veľké množstvo beta-glukánov, ktoré sú mimoriadne účinnými antioxidantami: posilňujú imunitný systém, viažu voľné radikály, ktoré napádajú DNA bunky, a vďaka tomu znižujú riziko rakoviny, zápalu a ochorení srdca, a spomaľujú starnutie pokožky (buniek, tkanív).
Trsovnica lupeňovitá je bohatá na minerálne látky, najmä vápnik, horčík a draslík, ako aj na vitamíny B2 a D a polynenasýtené mastné kyseliny.
Okrem toho je bohatá na bielkoviny a lipidy, pričom 100 g obsahuje len 30 kalórií. Pravidelná konzumácia prispieva k udržaniu zdravia a prevencii chorôb a výrazne posilňuje obranyschopnosť organizmu. Posilňuje imunitný systém, pomáha v boji proti rôznym vírusovým, plesňovým a bakteriálnym infekciám a je jedným zo zriedkavých prírodných látok, ktoré pomáhajú kontrolovať vírus HIV. Okrem toho pravidelná konzumácia trsovnice lupeňovitej alebo jej extraktu môže predchádzať metabolickému syndrómu. Medzi ďalšie liečivé účinky patrí zníženie vysokej hladiny triglyceridov, úprava hladiny cholesterolu a zvýšenie hladiny HDL (dobrého) cholesterolu v krvi. Ten pomáha udržiavať zdravie kardiovaskulárneho systému a predchádzať chorobám. Aj vďaka úprave hladiny HDL cholesterolu pomáha trsovnica lupeňovitá (Maitake) eliminovať nahromadené tuky v pečeni a zlepšuje jej funkcie, čím prispieva k odstráneniu stukovatenia pečene.
Odporúča sa najmä ľuďom s cukrovkou 2. typu, pretože zvyšuje citlivosť na inzulín a zároveň znižuje inzulínovú rezistenciu a reguluje (spomaľuje) vstrebávanie cukrov, čím reguluje hladinu cukru v krvi.
Trsovnica lupeňovitá podporuje udržateľné chudnutie – pre dosiahnutie tohto cieľa by sme ju mali zaradiť do každodenného jedálnička – jej používanie pomáha zbaviť sa nahromadeného tuku v podbrušku, ktorý výrazne zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku a srdcových ochorení. Podľa najnovších výskumov dokáže extrakt z trsovnice lupeňovitej potlačiť rast rakovinových buniek až o 75%, a to najmä pri rakovine obličiek, prostaty, prsníka a pľúc. „Funguje“ totiž tak, že stimuluje určité biele krvinky, makrofágy, T-linfocyty a NK (prirodzené zabíjačské) bunky. Okrem toho, že znižuje expresiu nádorových markerov, môže tiež inhibovať rast a šírenie metastáz.
Obzvlášť účinná je takzvaná D-frakcia, ktorá sa vyrába z huby trsovnice lupeňovitej.
Čo hovorí veda?
Účinok glukánov obsiahnutých v extrakte z húb shiitake a trsovnice lupeňovitej na imunitný systém skúmali výskumníci z Univerzity v Louisville. Zmerali fagocytózu a aktivitu zabijáckych buniek (natural killer) v porovnaní s AHCC. Zistili, že 14-dňová liečba výrazne zvýšila účinnosť imunitného systému testovaných subjektov. Zistilo sa, že najsilnejším imunitným stimulátorom je zmes huby shiitake a trsovnice lupeňovitej, potom shiitake a AHCC, pričom extrakt vyrobený len z huby trsovnice lupeňovitej je o niečo slabším imunomodulátorom. Nasledovali shiitake a AHCC. Výskumníci z japonskej Hokkaido Research Organization počas experimentov uskutočnených na potkanoch zistili, že trsovnica lupeňovitá znižuje hladinu plazmáteho cholesterolu a môže pomôcť predchádzať ateroskleróze. Výskumníci z univerzity v Kobe skúmali imunitný účinok trsovnice lupeňovitej a preukázali, že D-frakcia získaná z liečivých húb účinne podporuje prirodzenú imunitnú odpoveď organizmu.
Použitie
- Zmiernenie príznakov cukrovky
- Na prevenciu vzniku metastáz rakoviny
- Podporuje chudnutie
- Prevencia aterosklerózy
- Zvyšuje počet bielych krviniek
- Zníženie zápalu
- Posilnenie imunitného systému
- Posilnenie pečene
- Zmierňuje vedľajšie účinky chemoterapie
- Ničí rakovinové bunky
- Reguluje hladinu cholesterolu
- Chráni srdce a cievny systém
- Znižuje krvný tlak