Pečiarka mandľová
Pečiarka mandľová je obľúbenou pochúťkou už po stáročia, a to nielen vďaka svojej príjemnej mandľovej chuti, ale predovšetkým kvôli svojim blahodarným účinkom na zdravie. Domorodci žijúci pri Amazone ju dokonca nazývali „Božou hubou“, pretože si všimli, že tí, ktorí pravidelne konzumujú pečiarku mandľovú, sú zdravší a dožívajú sa vyššieho veku. Napriek tomu je jednou z „najmladších“ liečivých húb v európskej medicíne, aj keď jej blízku príbuznú Agaricus subrufescens, ktorá má podobné vlastnosti, konzumovali v stredomorských oblastiach, najmä v Byzancii, už od 4. storočia.
Keďže je veľmi ťažké nájsť ju v prírode – uprednostňuje teplé a vlhké miesta – a nie je ľahké ju vypestovať, patrí medzi najdrahšie liečivé huby. Faktom tiež je, že v čerstvom stave má krátku trvanlivosť, zatiaľ čo na výrobu 1 kg sušenej pečiarky mandľovej je potrebných 12 kg čerstvých húb. Jej výhodou však je, že aj po sušení si plne zachováva svoje prospešné zložky.
Najdôležitejší liečivý účinok pečiarky mandľovej spočíva v jej jedinečnej schopnosti posilňovať imunitný systém. Vďaka antioxidačnému účinku chráni pred škodlivými voľnými radikálmi, podporuje tvorbu nových buniek, čím udržuje náš organizmus svieži a energický a pomáha predchádzať chorobám.
Liečivé účinky
Pečiarka mandľová obsahuje približne 40% bielkovín, 30% sacharidov a asi 3% rôznych lipidov. Je bohatá na životne dôležité esenciálne minerálne látky, najmä železo, vápnik, fosfor, meď, zinok, draslík a sodík, a tiež obsahuje niacín, kyselinu listovú, biotín a všetky esenciálne aminokyseliny. Z vitamínov majú významnú úlohu vitamíny skupiny B, vitamín D a vitamín E. Veľmi dôležité je, že obsahuje veľké množstvo vlákniny (20%) a antioxidačný beta-glukán (12%), vďaka ktorým má výrazné imunostimulačné účinky.
Beta-glukán prispieva k neutralizácii voľných radikálov, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny, rôznych zápalov, kardiovaskulárnych ochorení a urýchľujú starnutie buniek a pokožky. Protinádorový účinok pečiarky mandľovej posilňuje aj jej schopnosť stimulovať množenie NK buniek (natural killer, fagocyty).
Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam zlepšuje na bunkovej úrovni okysličenie krvi, čím prispieva k správnym metabolickým procesom. Jej konzumáciou môžeme predchádzať nielen sezónnym ochoreniam (chrípka, nádcha, prechladnutie), ale je preukázateľne účinná aj proti mnohým alergiám. Pečiarka mandľová je jedným z prírodných prostriedkov proti HIV, ničí významnú časť baktérií a vďaka fungicídnemu účinku bojuje aj proti Candida kvasinkám. Má priaznivý vplyv na funkcie pečene, podporuje regeneráciu poškodených pečeňových buniek.
Tieto vlastnosti ju robia veľmi užitočnou pri rôznych pečeňových zápaloch a poškodeniach – hepatitíde, cirhóze pečene, pečeňových nádoroch. Pečiarka mandľová tiež posilňuje nervový systém, úspešne sa používa pri mentálnej únave, znižuje symptómy emocionálneho stresu, zmierňuje riziko vzniku degeneratívnych ochorení súvisiacich so starnutím a spomaľuje ich deštruktívne účinky. Je vynikajúcim detoxikačným prostriedkom, urýchľuje vylučovanie toxínov a odpadových látok nahromadených v organizme a reguluje správne tráviace procesy. Je jemným preháňadlom a potláča chuť do jedla, preto je pečiarka mandľová vynikajúcim doplnkom rôznych redukčných diét.
Reguluje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, čím udržiava zdravé cievy a podporuje zdravý krvný obeh. Pravidelnou konzumáciou pečiarky mandľovej možno znížiť pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Čo hovorí veda?
Vedci z China Medical University na Taiwane podávali myšiam s leukémiou extrakt z pečiarky mandľovej. Experiment preukázal, že pečiarka mandľová stimuluje fagocytózu prostredníctvom stimulácie monocytov a makrofágov, čím podporuje ničenie rakovinových buniek a zvyšuje imunitnú odpoveď, čo pomáha pri liečbe leukémie. Antibakteriálne účinky pečiarky mandľovej skúmali odborníci z Ulleval University Hospital v Osle. Zistili, že extrakt z pečiarky posilňuje imunitný systém myší a pomáha ničiť baktériu Streptococcus pneumoniae, ktorá spôsobuje okrem iného zápal pľúc a meningitídu. Podľa vedcov môže byť pečiarka mandľová účinná aj u ľudí pri liečbe bakteriálnych a iných infekcií.
Použitie
- Alergie
- Autoimunitné ochorenia (napr. Hashimotova tyreoiditída, reumatoidná artritída)
- Cukrovka
- Cievne ochorenia
- Infekčné ochorenia
- Chudnutie
- Zápaly
- Hepatitída B
- Posilnenie imunity
- Artritída
- Odstránenie problémov s krvným obehom
- Zmiernenie príznakov spôsobených chemoterapiou a rádioterapiou
- Ochrana/regenerácia pečene
- Detoxikácia
- Obnova buniek
- Redukcia hmotnosti