Kombucha
V Číne je čaj z húb kombucha – spoločenstva troch druhov kvasiniek a baktérií – považovaný za nápoj nesmrteľnosti. Je to naozajstný elixír života: jeden z najúčinnejších posilňovačov imunity, detoxikantov, obnovovateľov črevnej mikroflóry, spomaľuje starnutie a pomáha predchádzať rakovine a ochoreniam kĺbov. Produkuje vysoké množstvo enzýmov, vitamínov skupiny B a vitamínu C a jeho antibakteriálne vlastnosti ničia škodlivé baktérie. Nie je náhoda, že v Kyrgyzstáne, kde je veková hranica ľudí nad 100 rokov mimoriadne vysoká, veľká časť obyvateľstva vypije denne aspoň 3 dl kombuchového čaju.
Liečivé účinky
Kombucha, známa aj ako kombuča alebo „čajová huba“, sa v Číne tisícročia používa na kvasenie obilnín a zeleniny s cieľom obohatiť potraviny o živiny a zlepšiť ich zdravotné vlastnosti. Je mimoriadne účinná pri detoxikácii, pretože kyseliny laurová a glukoronová obsiahnuté v kombuche čistia pečeň od toxínov a viažu ťažké kovy. Zlepšuje odbúravanie tukových tkanív a regeneruje metabolizmus, vďaka čomu sa stáva skvelým doplnkom pri diétach a chudnutí. Jedným z najdôležitejších zdravotných prínosov kombuchového čaju je jeho schopnosť regenerovať črevnú mikroflóru: pri narušení rovnováhy črevnej flóry dochádza k poruchám trávenia a oslabeniu obranyschopnosti organizmu. Je to preto, že približne 80% imunitného systému je spojených s hrubým črevom, a preto jeho funkcia do veľkej miery závisí od stavu črevnej mikroflóry. Okrem posilnenia imunitného systému jeho antioxidačné vitamíny eliminujú vysoký krvný tlak a chránia cievne steny, čím pomáhajú predchádzať chorobám obehového systému. Keďže kombuchový čaj znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu, môže sa používať aj na prevenciu aterosklerózy. Je odporúčaná pri respiračných problémoch, astme, zápaloch hrubého čreva a prostatitíde. Pôsobí aj ako výborný prostriedok na omladenie, pretože bráni prirodzenému úbytku koenzýmu Q-10, zabezpečuje pokojný spánok a vyhladzuje vrásky. Kombuchový čaj obnovuje acidobázickú rovnováhu, predchádza tvorbe obličkových a močových kameňov, lieči ekzémy, popáleniny od slnka, impotenciu a šedý zákal, zlepšuje rast vlasov, a zlepšuje pocit pohody. Úspešne sa používa aj pri boji proti rakovine, pretože kombuchový čaj brzdí rast rakovinových buniek a neutralizuje voľné radikály, ktoré sa podieľajú na vzniku nádorov, kardiovaskulárnych ochorení a starnutí.
Čo hovorí veda?
Výskumníci z Jadavpur University v Indii našli dôkazy o antioxidačnom strese a ochranných vlastnostiach kombuchového čaju na pečeň. Ako vyplýva zo štúdie uverejnenej v lekárskom odbornom časopise Pathophysiology, kombuchový čaj výrazne zvyšuje odolnosť pečeňových buniek voči toxínom a voľným radikálom.
Použitie
- Detoxikácia
- Posilnenie imunity
- Prevencia rakoviny
- Alkalizácia
- Kožné problémy (ekzémy, vrásky)
- Spálenie od slnka
- Vypadávanie vlasov
- Bakteriálne infekcie
- Ochorenia obehového systému
- Pečeňové ochorenia
- Obnova črevnej mikroflóry
Zdroje
Dufresne, C., and E. Farnworth. (2000). Tea, Kombucha, and health: a review. Food Research International; 33: 409-421.
Santos, R.J. Jr., S. A. Rodrigues., L.X. Filho and A. S. Lima. (2009). Antimicrobial Activity of Broth Fermented with Kombucha Colonies. J. Microbiol. Biochem. Technol; 1: 72-78.
Bhattacharya S, Gachhui R, Sil PC. Hepatoprotective properties of kombucha tea against TBHP-induced oxidative stress via suppression of mitochondria dependent apoptosis. Pathophysiology. 2011 Jun;18(3):221-34.
Dragana D. Četojević-Simin, Aleksandra S. Velićanski, Dragoljub D. Cvetković, Siniša L. Markov, Jasminka Ž. Mrđanović, Višnja V. BogdanovićSlavica V. Šolajić. Bioactivity of Lemon Balm Kombucha. Food and Bioprocess Technology 2010.
G. Sreeramulu, Y. ZhuW. Knol. Characterization of Antimicrobial Activity in Kombucha Fermentation. Acta Biotechnologica 2001. 21 (1), 49-56.