Vanilka
Pri vyslovení slova vanilka sa vám vybavia lahodné sladkosti, koláče a zmrzlina, ale tento plod z čeľade orchideovitých má mnoho zdraviu prospešných a chorobám zabraňujúcich vlastností. Postačí len štipka, čo je dobrá správa, pretože nepatrí k najlacnejším koreninám. Pochádza z Mexika a ako prví ju pestovali indiáni Totonac. Je pomerne chúlostivá a plodí pomerne pomaly, od výsadby po prvé kvitnutie zvyčajne uplynú tri roky. Dospelá rastlina môže dosiahnuť výšku až 25 metrov a jej kvety sa musia opeľovať ručne jeden po druhom. Z jej plodov, z ktorých sa získava len 80 až 100 vanilkových strukov z jednej rastliny, sa vyrábajú najčastejšie používané vanilkové struky a vanilkový extrakt. Do Európy ju priniesol španielsky conquistador Hernan Cortes začiatkom roku 1500 a takmer sto rokov bola privilegiom bohatých. V stredoveku sa okrem ochucovania jedál – tahitská vanilka má najsilnejšiu arómu – používala najmä na zmiernenie horúčky, liečbu kŕčov a tráviacich ťažkostí a ako afrodiziakum.
Liečivé účinky
Vanilkové struky obsahujú 52% vody a sú tiež bohaté na sacharidy, cukry a bielkoviny, takže majú veľmi vysoký obsah kalórií: 100 g vanilkových zrniek má približne 288 kalórií. Obsahuje malé množstvo trieslovín a rôznych stopových prvkov, vápnika, sodíka, fosforu, draslíka, horčíka, zinku, medi, mangánu a železa. Obsah vitamínov je daný vitamínmi B1, B2, B3, B5 a B6. Konzumáciou vanilky sa tiež zmierňujú depresie, stres a s ním spojený vysoký krvný tlak a poruchy spánku.
Za svoju jedinečnú a špecifickú arómu vďačí polyfenolu nazývanému vanilín, ktorý je silnou antioxidantovou zlúčeninou: viaže voľné radikály, ktoré spôsobujú rakovinu a predčasné starnutie buniek, a prispieva k prevencii a liečbe zápalových procesov.
Okrem toho chráni pečeň, zabraňuje tvorbe peroxynitritu: látky, ktorá negatívne ovplyvňuje centrálny nervový systém a je zdrojom mnohých degeneratívnych ochorení. V závislosti od odrody obsahuje 1 až 2% vanilínu, pričom najčastejšie sa používa Bourbonská vanilka. Významný podiel antioxidantov sa nachádza aj vo vanilkovom extrakte, ktorý sa vyrába z vanilkových strukov pomocou alkoholu a vody.
Vanilka – predovšetkým vanilkový extrakt a esenciálny olej – reguluje menštruáciu a znižuje nepríjemné kŕče v bruchu počas cyklu. Esenciálny olej a odvar z rastliny – najmä vďaka vitamínom skupiny B – dezinfikujú a upokojujú ekzematickú pokožku so sklonom k akné a podporujú vývoj nového, zdravého kožného tkaniva. Vanilka je skvelým stimulátorom chuti do jedla a zvyšuje množstvo žalúdočnej kyseliny, čím podporuje trávenie. Pôsobí antibakteriálne a antimykoticky, chráni DNA, zabraňuje vzniku rakovinových buniek. Jej protinádorové vlastnosti sú posilnené aj jej antioxidačným pôsobením. Keďže dodáva pocit sýtosti, prispieva k úspechu redukčných diét. Vanilkový esenciálny olej zlepšuje náladu a je afrodiziakom, rieši problémy s erekciou.
Je dôležité vedieť, že prospešné vlastnosti majú len prírodné vanilkové struky. Oveľa lacnejšia syntetická vanilka obsahuje len 5 percent pôvodného korenia.
Čo hovorí veda?
Odborníci z Universiti Putra Malaysia skúmali protinádorové cytolytické a cytostatické účinky vanilky. V štúdii uverejnenej v odbornom časopise Cancer Epidemology dokázali, že vanilín, ktorý je v rastline prítomný vo veľkom množstve, vyvoláva apoptózu – programovanú bunkovú smrť – v bunkách rakoviny hrubého čreva a konečníka, a môže tak prispieť k prevencii kolorektálneho karcinómu.
Použitie
- Poruchy spánku
- Bakteriálne infekcie
- Depresia
- Poruchy trávenia
- Ekzémy
- Dezinfekcia
- Redukčná diéta
- Plesňové infekcie
- Kŕče
- Horúčka
- Vysoký krvný tlak
- Akné
- Prevencia rakoviny
- Stres
Zdroje
Palama TL, Khatib A, Choi YH, et al. Metabolic changes in different developmental stages of Vanilla planifolia pods. J Agric Food Chem . 2009;57(17):7651-7658.
Sun R, Sacalis JN, Chin CK, Still CC. Bioactive aromatic compounds from leaves and stems of Vanilla fragrans . J Agric Food Chem . 2001;49(11):5161-5164.
Lirdprapamongkol K, Kramb JP, Suthiphongchai T, Surarit R, Srisomsap C, Dannhardt G, et al. Vanillin suppresses metastatic potential of human cancer cells through PI3K inhibition and decreases angiogenesis in vivo. J Agric Food Chem (2009) 57:3055–63.10.1021/jf803366f
Kamat JP, Ghosh A, Devasagayam TP. Vanillin as an antioxidant in rat liver mitochondria: inhibition of protein oxidation and lipid peroxidation induced by photosensitization. Mol Cell Biochem.
Sinha AK, Sharma UK, Sharma N. A comprehensive review on vanilla flavor: extraction, isolation and quantification of vanillin and others constituents. Int J Food Sci Nutr . 2008;59(4):299-326.
Boonchird C, Flegel TW. In vitro antifungal activity of eugenol and vanillin against Candida albicans and Cryptococcus neoformans. Can J Microbiol (1982) 28:1235–41.10.1139/m82-184
Schwarz B, Hofmann T. Identification of novel orosensory active molecules in cured vanilla Beans ( Vanilla planifolia ). J Agric Food Chem . 2009;57(9):3729-3737.