Stévia
Stévia je kráľovnou medzi prírodnými sladidlami. Nielenže je vynikajúcou náhradou cukru, ale je aj oveľa zdravšia ako tradičné sladidlá získavané z repy alebo trstiny. Existuje viac ako 200 odrôd stévie, avšak iba listy Stevia Rebaudiana Bertoni, ktorú objavil švajčiarsky botanik dr. Bertoni v Paraguaji koncom 19. storočia, obsahujú významné množstvo steviol-glykozidov, najmä steviosidu a rebaudiosidu A. Jej extrakt je takmer 300-krát sladší ako cukor, pričom je prakticky bez kalórií. Navyše, nie je tepelne citlivá, takže svoje priaznivé fyziologické vlastnosti nestráca ani pri pečení a varení. Stévia predchádza zubnému kazu, posilňuje imunitný systém, podporuje trávenie, detoxikuje, má protiplesňové a antibakteriálne účinky a môžu ju konzumovať aj diabetici.
Liečivé účinky
Stévia obsahuje cézium, zinok, fosfor, draslík, kobalt, horčík a železo, ako aj vitamíny A, E, C, B3 a P, aminokyseliny, pektíny, kyselinu nikotínovú a beta-karotén. Vďaka bohatému obsahu vlákniny podporuje trávenie, podporuje trávenie, pomáha zmierňovať zápchu a pálenie záhy a vďaka obsahu železa stimuluje tvorbu hemoglobínu. Neovplyvňuje hladinu inzulínu a cukru v krvi, preto je vhodná pre diabetikov. U diabetikov 2. typu stévia mierne znižuje hladinu cukru v krvi. Z antioxidačných flavonoidov kempferol prispieva k prevencii rakoviny pankreasu, zatiaľ čo glykozidy obsiahnuté v stévii udržujú normálnu hladinu krvného tlaku a v prípade vysokých hodnôt ho pomáhajú znižovať.
Pôsobí antivírusovo, antibakteriálne a antimykoticky, je účinná napríklad proti baktériám Escherichia coli, ktoré spôsobujú zápal hrubého čreva, baktériám Streptococcus mutans, ktoré spôsobujú zubný kaz, a proti kvasinkám Candida albicans. Okrem toho má stévia diuretické účinky, podporuje vylučovanie ťažkých kovov a iných toxínov a podporuje samoočistné procesy organizmu, preto je jej konzumácia obzvlášť vhodná počas detoxikačných a redukčných diét. Zmierňuje alergické príznaky, stará sa o pokožku, urýchľuje hojenie rán a prispieva k liečbe ekzémov. Steviozid obsiahnutý v stévii je účinný protizápalový prostriedok, zvyšuje aktivitu fagocytov, posilňuje a udržiava zdravý imunitný systém.
Čo hovorí veda?
Švédski a talianski výskumníci skúmali účinky extraktu zo stévie obsahujúceho steviozid a rebaudiozid A. Vo svojej štúdii publikovanej v odbornom časopise Caries Research, zistili, že stévia inhibuje rast baktérie Streptococcus mutans, ktorá je zodpovedná za vznik zubného kazu, čím zabraňuje tvorbe zubného povlaku a obnovuje zdravé pH v ústach.
Použitie
- Prevencia zubného kazu
- Tráviace ťažkosti
- Bakteriálne, plesňové a vírusové infekcie
- Zápaly
- Zápcha
- Ekzém
- Hojenie rán
- Detoxikácia
- Vysoký krvný tlak
Zdroje
Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Foods, Drugs, and Cosmetics, 2d ed. New York: John Wiley & Sons, 1996, 478–80.
D’Agostino M, De Simone F, Pizza C, Aquino R. Sterols in Stevia rebaudiana Bertoni. Boll Soc Ital Biol Sper. 1984 Dec 30;60(12):2237-40.
Goyal, S.K., Samsher and Goyal, R.K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 61, 1, 1-10.
B Singh, S Bhatt, P Uniyal, V Pal and DS Chauhan. In vitro bioassay to study phytotoxicity effects of stevia rebaudiana on food crops. Journal of Tropical Forest Science. Vol. 22, No. 4 (October 2010), pp. 364-369.