Škorica
Škorica je už tisícročia obľúbeným korením a liečivou rastlinou, spomína sa už v Starom zákone, Egypťania ju používali na liečenie a balzamovanie a považovali ju za cennejšiu ako zlato. Jej pôvod bol opradený mnohými povesťami: jedna legenda hovorí, že škorica pochádza z Etiópie a pestovala sa len v jednom plytkom jazere. Navyše ho stráži obrovské kŕdeľ vtákov podobných netopierom a útočí na tých, ktorí sa k jazeru priblížia. V dôsledku toho zberači škorice vykonávali svoje úlohy starostlivo zabalení v plášťoch, pričom si tvár zakrývali kravskými kožami.
V stredoveku sa škorica používala najmä na zmiernenie kašľa a bolesti hrdla a pridávala sa do sladkých alebo slaných omáčok pri jedle. Tá však bola kvôli cene škorice výsadou niekoľkých osôb: nie náhodou ňou šľachtici obšťastňovali svojich panovníkov počas ich návštev na dvore. Známy francúzsky dvorný kuchár Guillaume Tirel -Taillevent – ju spomína aj vo svojej knihe receptov, ktorú napísal vo veršoch, samozrejme, v štýle doby. Nech sa to zdá akokoľvek zvláštne, anglický panovník Richard II. „zbieral“ dvorné recepty a škorica bola obľúbenou prísadou jeho „zelenej omáčky“, zatiaľ čo Nostradamus odporúčal škoricu ako jeden z najsilnejších nápojov lásky. Zvláštnosťou škorice je, že na rozdiel od väčšiny bylín sa jej cenné zložky nenachádzajú v listoch, kvetoch alebo koreňoch, ale vo vnútornej časti konárov alebo v kôre mladých stromov. Je vynikajúcim antioxidantom, pomáha odstraňovať črevné problémy, poruchy trávenia, rôzne infekcie (napr. močových ciest), zmierňuje príznaky chrípky a prechladnutia a je účinná proti plesniam a baktériám.
Liečivé účinky
Suchá škoricová kôra obsahuje len 10% vody, 4% rôznych bielkovín a zanedbateľné množstvo cukru a tuku. Je tiež bohatá na mangán, vápnik, vlákninu, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, A, C, E, J a K. Škorica obsahuje širokú škálu aminokyselín vrátane kyseliny asparágovej, kyseliny glutámovej, alanínu, arginínu, cystínu, glycínu, fenylalanínu, histidínu, izoleucínu, leucínu, lyzínu, prolínu, metionínu, serínu, tyrozínu, tryptofánu, valínu a treonínu. Vďaka svojim účinným látkam má škorica vynikajúce antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Nie náhodou je základnou zložkou mnohých zubných pást a ústnych vôd, pretože prevencia sa začína v ústach: odstraňuje baktérie a zápach z úst spôsobený zlým trávením.
Škorica je jedným z najvýznamnejších prírodných antibakteriálnych látok proti plesni Candida albicans, ktorá je zodpovedná za infekcie a zápaly močových ciest, a baktérii Escherichia coli a je tiež účinným inhibítorom baktérie Bacillus cereus, ktorá spôsobuje otravu jedlom, a baktérie Helicobacter pylori, ktorá spôsobuje žalúdočné vredy a rakovinu žalúdka. Je tiež účinná pri dezinfekcii tráviaceho traktu, upokojuje črevá a žalúdok a napomáha tráveniu. Zabraňuje kvaseniu fekálií v čreve, znižuje nevoľnosť, nadúvanie a hnačku (často sa používa najmä pri liečbe detskej hnačky) a reguluje hladinu cukru v krvi po jedle. Vláknina zmierňuje príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS), zmierňuje brušné ťažkosti a zápchu, čistí črevá od toxínov a pomáha odstraňovať škodlivé odpadové látky. To všetko prispieva k tomu, že škorica môže znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Podporuje liečbu cukrovky 2. typu tým, že u ľudí s týmto ochorením znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje aktivitu inzulínu (zabraňuje inzulínovej rezistencii), aby sa cukor mohol v dostatočnom množstve dostať do buniek.
Škorica tiež reguluje triglyceridy a LDL (zlý) cholesterol, čím pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Je silným antioxidantom, posilňuje imunitný systém, pomáha neutralizovať voľné radikály, ktoré spôsobujú rakovinu, zápaly, poruchy ciev a urýchľujú starnutie buniek. Pomáha zmierňovať príznaky chrípky a prechladnutia a dodáva energiu. Antiseptické vlastnosti škorice sa dajú použiť aj zvonka: posypte mletou škoricou rany, aby ste podporili rýchle a nekomplikované hojenie rán. Jej aromatické zlúčeniny podporujú činnosť mozgu a môžu pomôcť spomaliť mentálny úpadok v starobe.
Čo hovorí veda?
Účinky konzumácie škorice po jedle, najmä na rýchlosť vyprázdňovania žalúdka a zmeny hladiny cukru v krvi, skúmali vedci z Univerzity v Malmö po tom, ako štrnástim dobrovoľníkom podali 300 g ryžového pudingu alebo 300 g ryžového pudingu so 6 g škorice. Pomocou meraní sa im podarilo preukázať, že škorica významne spomalila vyprázdňovanie žalúdka a znížila koncentráciu cukru v krvi, ale neovplyvnila pocit sýtosti. Štúdia bola uverejnená vo vedeckom časopise American Journal of Clinical Nutrition.
Použitie
- Liečba bakteriálnych ochorení
- Doplnenie vitamínu B
- Candidová infekcia
- Cukrovka, Diabetes
- Zažívacie problémy
- Infekcia Escherichia coli
- Otrava jedlom
- Dezinfekcia
- Liečba plesňových ochorení
- Žalúdočné vredy
- Rakovina žalúdka
- Hnačka
- Nevoľnosť
- Posilnenie imunity
- Chrípka
- Prechladnutie
- Detoxikácia
- Starostlivosť o rany
- Zhoršenie duševného stavu
- Kardiovaskulárne ochorenia
- Rakovina hrubého čreva
- Liečba vírusových ochorení
Zdroje
Akilen, R., Tsiami, A., Devendra, D., Robinson, N. Glycated haemoglobin and blood pressure-lowering effect of cinnamon in multi-ethnic Type 2 diabetic patients in the UK: A randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial. Diabet Med. Oct 2010;27:1159–116
Zoladz P, Raudenbush B, Lilley S. Cinnamon perks performance. Paper presented at the annual meeting of the Association for Chemoreception Sciences, held in Sarasota, FL, April 21-25, 2004. 2004.
Su, G., Mi, S., Tao, H. et al, Association of glycemic variability and the presence and severity of coronary artery disease in patients with type 2 diabetes. Cardiovasc Diabetol. 2011;10:19
Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1552-6. 2007. PMID:17556692.
Anderson RA, Broadhurst CL, Polansky MM, Schmidt WF, Khan A, Flanagan VP, Schoene NW, Graves DJ. Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-like biological activity. Diabetes Res Clin Pract. 2003 Dec;62(3):139-48. 2003.
Quale JM, Landman D, Zaman MM, et al. In vitro activity of Cinnamomum zeylanicum against azole resistant and sensitive Candida species and a pilot study of cinnamon for oral candidiasis. Am J Chin Med 1996;24(2):103-9. 1996. PMID:12530.
Crawford, P. Effectiveness of cinnamon for lowering hemoglobin A1C in patients with type 2 diabetes: a randomized, controlled trial. J Am Board Fam Med. 2009;22:507–
Moldenke, H., Moldenke, A. Plants of the Bible. Ronald Press Co, New York; 1952.
Calucci L, Pinzino C, Zandomeneghi M et al. Effects of gamma-irradiation on the free radical and antioxidant contents in nine aromatic herbs and spices. J Agric Food Chem 2003 Feb 12; 51(4):927-34. 2003.
Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8. 2003.
Ceylan, E., Fung, D.Y. Cinnamon Is a Lethal Weapon Against E coli 0157:H7. ; 1999 (Presentation at the Institute of Food Technologists Annual Meeting, July 27th).
Impari-Radosevich J, Deas S, Polansky MM et al. Regulatino of PTP-1 and insulin receptor kinase by fractions from cinnamon:implications for cinnamon regulation of insulin signaling. Horm Res 1998 Sep;50(3):177-82. 1998.
Tabak, M., Armon, R., Neeman, I. Cinnamon extracts‘ inhibitory effect on Helicobacter pylori. J. Ethnopharmacol. 1999;67:269–277.
VanderEnde DS, Morrow JD. Release of markedly increased quantities of prostaglandin D2 from the skin in vivo in humans after the application of cinnamic aldehyde. J Am Acad Dermatol 2001 Jul;45(1):62-7. 2001. PMID:12510.
Qin B, Nagasaki M, Ren M, Bajotto G, Oshida Y, Sato Y. Cinnamon extract prevents the insulin resistance induced by a high-fructose diet. Horm Metab Res. 2004 Feb;36(2):119-25. 2004. PMID:15002064.
Wood, Rebecca. The Whole Foods Encyclopedia. New York, NY: Prentice-Hall Press; 1988. 1988. PMID:15220.