Pšeničné klíčky
Pšeničné klíčky sú skutočnou bombou pre zdravie, bohatou na vitamíny, bielkoviny, antioxidanty, vlákninu a minerály. Výborne posilňujú imunitu, spomaľujú starnutie, podporujú plodnosť, znižujú hladinu cholesterolu, chránia cievny systém a zlepšujú trávenie. Sú vysoko kalorické a nemali by ich konzumovať ľudia s celiakiou kvôli lepku, ktorý obsahujú. Majú vysoký obsah kyseliny listovej, preto sa veľmi odporúčajú počas tehotenstva.
Liečivé účinky
Pšeničné klíčky obsahujú mimoriadne vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín, čo prispieva k tomu, že konzumácia pšeničných klíčkov znižuje zápal, znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a zvyšuje hladinu prospešného LDL cholesterolu. Je to spôsobené aj tým, že pšeničné klíčky chránia integritu tepien a žíl a normalizujú krvný obeh. Vitamíny skupiny B pomáhajú premieňať živiny na energiu; niacín, tiamín a kyselina listová chránia zdravie srdca a ciev a kyselina listová zohráva úlohu pri prevencii cukrovky a vrodených vývojových porúch plodu. Pšeničné klíčky uvoľňujú svalové kŕče, pôsobia proti stresu a vďaka vysokému obsahu chlorofylu a železa zvyšujú obsah kyslíka v krvi. Sú bohaté na bielkoviny podporujúce rast svalov, fosfor a vápnik, ktoré posilňujú kosti, zinok, ktorý hojí rany, a najmä draslík, ktorý upravuje krvný tlak. Pšeničné klíčky sú bohaté na vitamín E, posilňujú imunitný systém, stimulujú hormonálnu rovnováhu reprodukčných orgánov, upokojujú nervový systém a zlepšujú pamäť. Jeho mimoriadne vysoký obsah železa sa podieľa na prevencii anémie. Keďže pšeničné klíčky podporujú metabolizmus, obnovujú funkciu pečene a urýchľujú vylučovanie toxínov, účinne podporujú prirodzené detoxikačné procesy organizmu. Vysoký obsah vlákniny navyše pomáha nielen pri regulácii hladiny cholesterolu, ale aj pri podporovaní črevnej peristaltiky a eliminácii zápchy. Pšeničné klíčky majú aj antibakteriálne účinky a ich antioxidanty vrátane selénu zabraňujú rastu rakovinových buniek, viažu voľné radikály a spomaľujú starnutie. Ľudia trpiaci rakovinou prostaty a prsníka by však mali ich konzumáciu obmedziť. Odvar zo pšeničných klíčkov funguje ako účinné antitusikum.
Čo hovorí veda?
Vedci z St. Louis-i Washington University dokázali, že pšeničné klíčky sú bohaté na fytosteroly. Podľa štúdie uverejnenej v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition môžu pšeničné klíčky vďaka endogénnym fytosterolom znížiť vstrebávanie cholesterolu až o 43% a nižšia hladina cholesterolu pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam vrátane aterosklerózy a srdcového infarktu.
Použitie
- Ochorenia krvného obehu
- Zápcha
- Prevencia rakoviny
- Poruchy pamäti
- Hojenie rán
- Liečba rakoviny
- Anémia
- Cukrovka (diabetes)
- Zníženie zápalu
- Detoxikácia
- Doplnenie vlákniny
Zdroje
Jensen MK, Koh-Banerjee P, Hu FB, Franz M, Sampson L, Gronbaek M, Rimm EB. Intakes of whole grains, bran, and germ and the risk of coronary heart disease in men. Am J Clin Nutr 2004 Dec;80(6):1492-9. 2004. PMID:15585760.
Ramadan, M.F., Showky, H.S. and Sulieman, A.M. (2008) Comparison between the Effect of γ-Irradiation and Roasting on the Profile and Antioxidant Activity of Wheat Germ Lipids. Grasas y Aceites, 59, 166-173.
Jamieson, S.G. and Baughman, F.W. (1992) Wheat Germ Oil. Oil and Soap.
Yu, L., Haley, S., Perret, J., Harris, M., Wilson, J. and Qian, M. (2002) Free Radical Scavenging Properties of Wheat Extracts. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50, 1619-1624.