Dolina Liečivých Bylín

Maqui bobule

Maqui bobule sú malé vždyzelené plody Aristotelia chilensis, ktoré pochádzajú z Čile, najmä z Patagónie, a chutia podobne ako černice. Domorodí Mapučskí Indiáni si ich veľmi cenia a konzumujú ich už po stáročia, predovšetkým na zachovanie zdravia, udržanie mladosti a zvýšenie fyzickej výkonnosti. Majú vynikajúce detoxikačné, protizápalové, imunomodulačné a antioxidačné účinky a dokonca podporujú aj chudnutie. Ich blahodarné účinky uznala aj moderná medicína, preto nie je prekvapivé, že maqui bobule sú súčasťou čoraz väčšieho počtu výživových doplnkov. V čilských vínach sa tiež používajú ako prírodné farbivo.

Liečivé účinky

Sú bohaté na vitamíny A a C, vápnik, draslík a železo a obsahujú prospešné zložky, z ktorých najdôležitejšie sú antioxidačné polyfenoly a antokyány, ktoré „farbia“ bobule na purpurovo a sú najdôležitejšími účinnými látkami modrého hrozna. Konkrétne delfinidín, ktorý sa v maqui bobuliach nachádza vo veľkom množstve, je mimoriadne účinný antioxidant a protizápalový prostriedok, ktorý prispieva k prevencii zápalových ochorení vrátane artritídy a nádorov, pričom je obzvlášť účinný proti rakovine hrubého čreva. Vďaka svojim výnimočným antioxidačným vlastnostiam spomaľujú bobule maqui starnutie pokožky – a buniek všeobecne -, zvyšujú účinnosť detoxikačných procesov v tele a podporujú imunitný systém. Okrem toho sa môžu úspešne používať ako mierne analgetiká, proti únave, na zlepšenie celkovej pohody a ako súčasť redukčných diét. Ich účinné látky regulujú krvný tlak, hladiny cholesterolu, krvných tukov, glukózy a inzulínu, znižujú hladinu LDL (zlého) cholesterolu v krvi a zároveň zvyšujú účinnosť inzulínu. Konzumáciou maqui bobúľ sa môže predchádzať a liečiť diabetes mellitus 2. typu, ako aj kardiovaskulárne ochorenia, najmä infarkt, ateroskleróza a mozgová príhoda. Vďaka svojim silným antibakteriálnym vlastnostiam môžu byť užitočné aj pri prevencii a liečbe bakteriálnych infekcií. Maqui bobule obsahujú aj veľké množstvo omega-6 a omega-9 mastných kyselín, ktoré zmierňujú príznaky vredov a artritídy, pomáhajú predchádzať srdcovým chorobám a prispievajú k liečbe akné a iných kožných zápalov.

Chudnutie s Maqui Bobulami

Jedinečnou vlastnosťou maqui bobúľ je ich schopnosť inhibovať tvorbu tukových buniek. Tento účinok sa prejavuje aj vtedy, keď sa konzumujú počas alebo bezprostredne po jedle. Vďaka tomu maqui bobule uľahčujú chudnutie a dosahovanie plochého bruška.

Čo hovorí veda?

Obezita je charakterizovaná zvýšenou infiltráciou monocytov do tukového tkaniva, čo vedie k zápalovému stavu, ktorý je okrem iného spojený s inzulínovou rezistenciou. Výskumníci z University of Chile zistili, že vplyv čílskych pôvodných rastlín bohaté na polyfenoly (ako sú maqui a calafate bobule) účinne inhibujú rozvoj zápalových reakcií a môžu byť efektívnou terapeutickou možnosťou pre pridružené ochorenia súvisiace s obezitou.

Použitie

  • Mozgová príhoda (mŕtvica)
  • Bakteriálne infekcie
  • Kožné zápaly
  • Diabetes (cukrovka)
  • Ateroskleróza
  • Tlmenie bolesti
  • Chudnutie
  • Posilnenie imunity
  • Infarkt
  • Artritída
  • Vysoká hladina cholesterolu
  • Vysoký krvný tlak
  • Detoxikácia
  • Akné
  • Kardiovaskulárne ochorenia

Zdroje

Rojo LE, Ribnicky D, Logendra S, Poulev A, Rojas-Silva P, Kuhn P, Dorn R, Grace MH, Lila MA, Raskin I. In vitro and in vivo anti-diabetic effects of anthocyanins from maqui berry (Aristotelia chilensis) Food Chem. 2012;131:387–396.

Favot L, Martin S, Keravis T, Andriantsitohaina R, Lugnier C. Involvement of cyclin-dependent pathway in the inhibitory effect of delphinidin on angiogenesis. Cardiovasc Res. 2003 Aug 1;59(2):479-87.

Munoz O et al. Chemical study and anti-inflammatory, analgesic and antioxidant activities of the leaves of Aristotelia chilensis (Mol) Stuntz, Elaeocarpaceae. J Pharm Pharmacol 2011 Jun; 63(6): 849-59

Céspedes CL, Alarcon J, Valdez-Morales M, Paredes-López O. Antioxidant activity of an unusual 3-hydroxyindole derivative isolated from fruits of Aristotelia chilensis (Molina) Stuntz. Z Naturforsch C. 2009 Sep-Oct;64(9-10):759-62.

Rubilar M et al. Extracts of Maqui (Aristotelia chilensis) and Murta (Ugni molinae Turcz.): sources of antioxidant compounds and a-glucosidase/a-amylase inhibitors. J Agric Food Chem 2011 Mar 9; 59(5): 1630-37 

Mario Suwalsky a, Pedro Vargas b, Marcia Avello b, Fernando Villena c, Carlos P. Sotomayor. Human erythrocytes are affected in vitro by flavonoids of Aristotelia chilensis (Maqui) leaves

Miranda-Rottmann S et al. Juice and phenolic fractions of the berry Aristotelia chilensis inhibit LDL oxidation in vitro and protect human endothelial cells against oxidative stress. J Agric Food Chem 2002 Dec 18; 50(26): 7542-47

maqui bogyó

Maqui bobule

Názov:

Maqui bobule

Latinský názov:

Aristotelia chilensis