Indický egreš
Indický egreš (amalaki) bol už v staroveku veľmi oceňovaný. V Indii sa považuje za posvätný strom – na rozdiel od tradičného egreša, ktorý rastie na kríkoch – a spomína sa aj v ajurvédskych spisoch. O jeho výnimočných liečivých vlastnostiach koluje mnoho legiend: hovorí sa, že starý veštec Cyavana náhle omladol po vypití nápoja z indického egreša. Veštcovi sa nezmenil len jeho vzhľad: vďaka indickému egrešu sa vrátila jeho ostrá myseľ, zlepšila sa jeho pamäť, stal sa odolný voči chorobám a jeho sexuálny život sa tiež zlepšil. Všetky časti indického egreša sa dajú použiť: korene, listy, kvety a semená sú rovnako hodnotné. Podľa Ajurvédy majú indické egreše päť chuťových vlastností: najprv sú kyslé, potom sladké, potom „trpké“ a horké s mierne štipľavou príchuťou. Legenda hovorí, že práve vďaka tomu má široké spektrum liečivých vlastností. Podporuje metabolizmus, posilňuje pečeň, vďaka vysokému obsahu vitamínu C je silným antioxidantom: viaže voľné radikály, ktoré spôsobujú rakovinu, zápaly a starnutie pokožky, a má dobrý vplyv na duševné funkcie. Je výborným detoxikačným prostriedkom, zlepšuje zrak a zvonka upokojuje podráždenú pokožku spôsobenú alergiami alebo kožnými léziami a prispieva k celkovému zdraviu pokožky a vlasov.
Liečivé účinky
Má vysoký obsah vitamínov skupiny B, fosforu, vápnika, železa a karoténu a obsahuje približne 20-krát viac vitamínu C – 600-900 miligramov na gram čerstvého ovocia – ako dobre vyzretý pomaranč. Dôvodom je aj skutočnosť, že indický egreš (amalaki) posilňuje imunitný systém a prispieva k tvorbe kolagénu v pokožke, ktorá potom pôsobí hladko a bez vrások. Vitamín C podporuje regeneráciu ďasien, zubov, kostí a ciev, urýchľuje hojenie rán, viaže škodlivé voľné radikály, ktoré spôsobujú rakovinu, zápaly, kardiovaskulárne ochorenia a starnutie buniek.
Okrem vitamínu C sa na jeho antioxidačnom účinku podieľajú aj flavonoidy: tieto účinné látky tiež zabraňujú starnutiu buniek a podobne ako karotén znižujú riziko vzniku šedého zákalu. Kombinácia karoténu a vitamínov v indickom egreši zmierňuje vnútorné napätie očí a krátkozrakosť, lieči makulárnu degeneráciu a očné kvapky vyrobené zo šťavy tohto ovocia dokážu v krátkom čase vyliečiť aj tie najodolnejšie očné zápaly. Konzumáciou indického egreša sa reguluje hladina LDL cholesterolu a cukru v krvi, čo prispieva k liečbe cukrovky a prevencii kardiovaskulárnych ochorení.
Vďaka svojim protizápalovým účinkom pomáha aj proti zápalom a podráždeniu kĺbov a črevného traktu, zmierňuje príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS), urýchľuje metabolizmus, čím prispieva k urýchleniu detoxikačných procesov.
Je mimoriadne bohatý na vlákninu, ktorá upravuje trávenie, normalizuje pohyb čriev, lieči zápchu a hnačku a dokonca zohráva dôležitú úlohu pri prevencii rakoviny hrubého čreva.
Konzumácia nalačno je výborným stimulátorom chuti do jedla a môže pomôcť v boji proti anorexii. Listy indického egreša v kombinácii so semenami senovky gréckej dokážu rýchlo zmierniť akútnu hnačku a zmierniť nepríjemné príznaky hemoroidov. Pri vonkajšom použití odvar z indického egreša zlepšuje rast vlasov, pomáha predchádzať plešatosti, posilňuje vlasové folikuly a zanecháva vlasy lesklé a jemné. Používa sa ako obklad, zmierňuje rôzne podráždenia pokožky a zmierňuje príznaky zápalov, ako sú akné, pupienky a vredy.
Indický egreš stimuluje vstrebávanie vápnika, vyživuje vlasy a nechty zvnútra a prispieva k zdraviu kostí. Svojím miernym močopudným účinkom pomáha zbaviť sa nahromadených tekutín v tele: indický egreš tak pomáha znižovať krvný tlak, čistí obličky a močové cesty a podporuje prirodzené detoxikačné procesy v tele. Je tiež výborný na prevenciu menštruačných kŕčov a posilnenie funkcie pečene.
Čo hovorí veda?
Výskumníci z University of Delhi podávali zdravým mužom vo veku 35-55 rokov a mužom s hypercholesterolémiou (vysokou hladinou cholesterolu) počas dvadsiatich ôsmich dní surový indický egreš. Na konci štúdie sa celková hladina cholesterolu v sére v oboch skupinách znížila, ale o dva týždne neskôr sa u osôb s hypercholesterolémiou takmer úplne vrátila na východiskovú hodnotu. Štúdia bola uverejnená v odbornom časopise European journal of clinical nutrition.
Použitie
- Alergia
- Hemoroidy
- Zápal pokožky
- Cukrovka
- Ekzém
- Dezinfekcia
- Chudnutie, diéta
- Starostlivosť o vlasy
- Hnačka
- IBS
- Posilnenie imunity
- Zápal ďasien
- Problémy s hladinou cholesterolu
- Plešatosť
- Vysoký krvný tlak
- Vysoký cholesterol
- Vysoká hladina cukru v krvi
- Degenerácia makuly
- Detoxikácia
- Akné
- Krátkozrakosť
- Hojenie rán
- Zápcha
- Sivý zákal
- Rakovina hrubého čreva
Zdroje
Ghosal S, Triethi VK, and Chauhan S, Active xconstituents of Emblica officinalis: Part 1.-The chemistry and antioxidative effects of two new hydrolysable tannins, Emblicanin A and B, Indian Journal of Chemistry 1996; 35B: 941-948.
Yokozawa T., Kim H.Y., Kim H.J., Okubo T., Chu D.C., & Juneja L.R. (2007). Amla (Emblica officinalis Gaertn.) prevents dyslipidaemia and oxidative stress in the ageing process. British Journal of Nutrition, 97(6): 1187–1195. Retrieved February 13, 2013.
Koshy S.M., Bobby Z., Hariharan A.P. & Gopalakrishna S.M. (2012). Amla (Emblica officinalis) extract is effective in preventing high fructose diet-induced insulin resistance and atherogenic dyslipidemic profile in ovariectomized female albino rats. Menopause, 19(10): 1146–1155. Retrieved February 13, 2013.
Suja RS, Nair AM, Sujith S, Preethy J, Deepa AK. Evaluation of immunomodulatory potential of Emblica officinalis fruit pulp extract in mice. Indian J Anim Res. 2009; 43:103–6.
Khandelwal S, Shukla LJ, Shanker R. Modulation of acute Cadmium toxicity by Emblica officinalis fruit in rat. Indian J Exp Biol. 2002;40:564–70.
E. A. Poltanov, A. N. Shikov, H. J. D. Dorman et al., „Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements” Phytotherapy Research, vol. 23, no. 9, pp. 1309–1315, 2009