Dolina Liečivých Bylín

Indický egreš

Indický egreš (amalaki) bol už v staroveku veľmi oceňovaný. V Indii sa považuje za posvätný strom – na rozdiel od tradičného egreša, ktorý rastie na kríkoch – a spomína sa aj v ajurvédskych spisoch. O jeho výnimočných liečivých vlastnostiach koluje mnoho legiend: hovorí sa, že starý veštec Cyavana náhle omladol po vypití nápoja z indického egreša. Veštcovi sa nezmenil len jeho vzhľad: vďaka indickému egrešu sa vrátila jeho ostrá myseľ, zlepšila sa jeho pamäť, stal sa odolný voči chorobám a jeho sexuálny život sa tiež zlepšil. Všetky časti indického egreša sa dajú použiť: korene, listy, kvety a semená sú rovnako hodnotné. Podľa Ajurvédy majú indické egreše päť chuťových vlastností: najprv sú kyslé, potom sladké, potom „trpké“ a horké s mierne štipľavou príchuťou. Legenda hovorí, že práve vďaka tomu má široké spektrum liečivých vlastností. Podporuje metabolizmus, posilňuje pečeň, vďaka vysokému obsahu vitamínu C je silným antioxidantom: viaže voľné radikály, ktoré spôsobujú rakovinu, zápaly a starnutie pokožky, a má dobrý vplyv na duševné funkcie. Je výborným detoxikačným prostriedkom, zlepšuje zrak a zvonka upokojuje podráždenú pokožku spôsobenú alergiami alebo kožnými léziami a prispieva k celkovému zdraviu pokožky a vlasov.

Liečivé účinky

Má vysoký obsah vitamínov skupiny B, fosforu, vápnika, železa a karoténu a obsahuje približne 20-krát viac vitamínu C – 600-900 miligramov na gram čerstvého ovocia – ako dobre vyzretý pomaranč. Dôvodom je aj skutočnosť, že indický egreš (amalaki) posilňuje imunitný systém a prispieva k tvorbe kolagénu v pokožke, ktorá potom pôsobí hladko a bez vrások. Vitamín C podporuje regeneráciu ďasien, zubov, kostí a ciev, urýchľuje hojenie rán, viaže škodlivé voľné radikály, ktoré spôsobujú rakovinu, zápaly, kardiovaskulárne ochorenia a starnutie buniek.

Okrem vitamínu C sa na jeho antioxidačnom účinku podieľajú aj flavonoidy: tieto účinné látky tiež zabraňujú starnutiu buniek a podobne ako karotén znižujú riziko vzniku šedého zákalu. Kombinácia karoténu a vitamínov v indickom egreši zmierňuje vnútorné napätie očí a krátkozrakosť, lieči makulárnu degeneráciu a očné kvapky vyrobené zo šťavy tohto ovocia dokážu v krátkom čase vyliečiť aj tie najodolnejšie očné zápaly. Konzumáciou indického egreša sa reguluje hladina LDL cholesterolu a cukru v krvi, čo prispieva k liečbe cukrovky a prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Vďaka svojim protizápalovým účinkom pomáha aj proti zápalom a podráždeniu kĺbov a črevného traktu, zmierňuje príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS), urýchľuje metabolizmus, čím prispieva k urýchleniu detoxikačných procesov.

Je mimoriadne bohatý na vlákninu, ktorá upravuje trávenie, normalizuje pohyb čriev, lieči zápchu a hnačku a dokonca zohráva dôležitú úlohu pri prevencii rakoviny hrubého čreva.

Konzumácia nalačno je výborným stimulátorom chuti do jedla a môže pomôcť v boji proti anorexii. Listy indického egreša v kombinácii so semenami senovky gréckej dokážu rýchlo zmierniť akútnu hnačku a zmierniť nepríjemné príznaky hemoroidov. Pri vonkajšom použití odvar z indického egreša zlepšuje rast vlasov, pomáha predchádzať plešatosti, posilňuje vlasové folikuly a zanecháva vlasy lesklé a jemné. Používa sa ako obklad, zmierňuje rôzne podráždenia pokožky a zmierňuje príznaky zápalov, ako sú akné, pupienky a vredy.

Indický egreš stimuluje vstrebávanie vápnika, vyživuje vlasy a nechty zvnútra a prispieva k zdraviu kostí. Svojím miernym močopudným účinkom pomáha zbaviť sa nahromadených tekutín v tele: indický egreš tak pomáha znižovať krvný tlak, čistí obličky a močové cesty a podporuje prirodzené detoxikačné procesy v tele. Je tiež výborný na prevenciu menštruačných kŕčov a posilnenie funkcie pečene.

Čo hovorí veda?

Výskumníci z University of Delhi podávali zdravým mužom vo veku 35-55 rokov a mužom s hypercholesterolémiou (vysokou hladinou cholesterolu) počas dvadsiatich ôsmich dní surový indický egreš. Na konci štúdie sa celková hladina cholesterolu v sére v oboch skupinách znížila, ale o dva týždne neskôr sa u osôb s hypercholesterolémiou takmer úplne vrátila na východiskovú hodnotu. Štúdia bola uverejnená v odbornom časopise European journal of clinical nutrition.

Použitie

  • Alergia
  • Hemoroidy
  • Zápal pokožky
  • Cukrovka
  • Ekzém
  • Dezinfekcia
  • Chudnutie, diéta
  • Starostlivosť o vlasy
  • Hnačka
  • IBS
  • Posilnenie imunity
  • Zápal ďasien
  • Problémy s hladinou cholesterolu
  • Plešatosť
  • Vysoký krvný tlak
  • Vysoký cholesterol
  • Vysoká hladina cukru v krvi
  • Degenerácia makuly
  • Detoxikácia
  • Akné
  • Krátkozrakosť
  • Hojenie rán
  • Zápcha
  • Sivý zákal
  • Rakovina hrubého čreva

Zdroje

Ghosal S, Triethi VK, and Chauhan S, Active xconstituents of Emblica officinalis: Part 1.-The chemistry and antioxidative effects of two new hydrolysable tannins, Emblicanin A and B, Indian Journal of Chemistry 1996; 35B: 941-948.

Yokozawa T., Kim H.Y., Kim H.J., Okubo T., Chu D.C., & Juneja L.R. (2007). Amla (Emblica officinalis Gaertn.) prevents dyslipidaemia and oxidative stress in the ageing process. British Journal of Nutrition, 97(6): 1187–1195. Retrieved February 13, 2013.

Koshy S.M., Bobby Z., Hariharan A.P. & Gopalakrishna S.M. (2012). Amla (Emblica officinalis) extract is effective in preventing high fructose diet-induced insulin resistance and atherogenic dyslipidemic profile in ovariectomized female albino rats. Menopause, 19(10): 1146–1155. Retrieved February 13, 2013.

Suja RS, Nair AM, Sujith S, Preethy J, Deepa AK. Evaluation of immunomodulatory potential of Emblica officinalis fruit pulp extract in mice. Indian J Anim Res. 2009; 43:103–6.

Khandelwal S, Shukla LJ, Shanker R. Modulation of acute Cadmium toxicity by Emblica officinalis fruit in rat. Indian J Exp Biol. 2002;40:564–70.

E. A. Poltanov, A. N. Shikov, H. J. D. Dorman et al., „Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements” Phytotherapy Research, vol. 23, no. 9, pp. 1309–1315, 2009

indiai egres

Indický egreš

Názov:

Indický egreš

Latinský názov:

Emblica officinalis