Dolina Liečivých Bylín

Cesnak

Existuje len málo druhov zeleniny, ktoré sa používajú ako potravinárska prísada častejšie a dlhšie ako cesnak. Je vynikajúcou chuťovou prísadou, ale ešte dôležitejšie sú jeho zdravotné účinky: nie náhodou je jedným z najstarších a najúčinnejších liekov v ľudovom liečiteľstve.Hoci je proti upírom určite neúčinný, v staroveku sa verilo, že cesnakové strúčiky uviazané v malom vrecúšku okolo krku dieťaťa odoženú parazity. V Egypte ho konzumovali robotníci stavajúci pyramídy pre nárast sily a grécki atléti na zlepšenie vytrvalosti.

V starovekej Číne sa používal ako liek na zlepšenie trávenia a na vyháňanie parazitov a v Indii na liečbu srdcových chorôb, porúch trávenia a artritídy. V Európe sa v období renesancie začal cesnak používať aj na liečbu chorôb, najmä moru, zápchy, porúch trávenia a infekcií. V prvej svetovej vojne mali vojaci pri sebe vždy hlavičku cesnaku, aby zabránili gangréne a vydezinfikovali si rany. Ľudové pozorovania vychádzajú zo skutočnosti, že cesnak je prírodné antibiotikum, ktoré ničí mnohé vírusy, plesne a baktérie, ktoré sa dostávajú do tela, a odstraňuje infekcie a zápaly. Je účinným protirakovinovým prostriedkom, posilňuje imunitu a pôsobí antioxidačne, chráni srdce a cievny systém a je vynikajúcim detoxikačným prostriedkom. Dôležité je vedieť, že blahodarné účinky cesnaku sa najlepšie prejavia, keď sa konzumuje surový.

Liečivé účinky

Cesnak je veľmi účinným posilňovačom imunity – stimuluje tvorbu T-lymfocytov a makrofágov – a preto chráni pred rôznymi infekciami a zápalmi, pomáha predchádzať a bojovať proti chorobám vrátane rakoviny. Čistí krv, obličky a močový mechúr, zlepšuje trávenie a stimuluje tvorbu glutatiónu, silného antioxidantu a detoxikačnej aminokyseliny. Vďaka tomu cesnak odstraňuje z tela značné množstvo toxínov, stimuluje prirodzené detoxikačné procesy v tele a zbavuje ho aj parazitov, ktoré sa usadili v črevách.

Ako jeden z najlepších prírodných antioxidantov – bohatý na vitamín C – dokáže neutralizovať veľké množstvo voľných radikálov, preto sa cesnak úspešne používa na prevenciu a liečbu nádorových ochorení, najmä rakoviny hrubého čreva, žalúdka, pankreasu, prostaty a pľúc, zápalov, starnutia kože a cievnych problémov, najmä aterosklerózy, mŕtvice a infarktu. K tejto vlastnosti prispieva tým, že reguluje hladinu cholesterolu – zvyšuje množstvo prospešného HDL cholesterolu a znižuje hladinu celkového cholesterolu – riedi krv, čím bráni tvorbe plakov a krvných zrazenín, a zlepšuje cievne steny.

Môže sa tiež úspešne používať na liečbu nervozity a bolestí hlavy spôsobených stresom, zatiaľ čo jeho obehové vlastnosti pomáhajú predchádzať predčasnej demencii a znižujú riziko degeneratívnych ochorení mozgu.

Upravuje hladinu glukózy v krvi, zvyšuje citlivosť na inzulín a môže sa používať na prevenciu alebo liečbu cukrovky. Je účinným antiseptikom, pomáha urýchliť hojenie herpesu a ekzémov. Cesnak má mimoriadne silný antimikrobiálny účinok, je výborným ničiteľom vírusov, plesní a baktérií, ničí baktérie spôsobujúce žalúdočné vredy, ako je napríklad Helycobacter pilori, a je účinným prostriedkom na prevenciu a liečbu prechladnutia.

Za svoje kardiovaskulárne, protirakovinové a antimikrobiálne vlastnosti vďačí najmä špeciálnej látke alicínu, ktorá je zodpovedná aj za jeho arómu. Táto zlúčenina sa v skutočnosti v cesnaku nenachádza, ale vzniká pri vzájomnej reakcii alicínu a enzýmu aliinázy v rastline, keď sa strúčik poškodí (napr. krájaním). Alliináza je však citlivá na teplo, a preto sa produkcia alicínu počas varenia eliminuje.

Čo hovorí veda?

Výskumníci z Hiroshima University Hospital dokázali, že cesnakový extrakt brzdí tvorbu a rast adenómov hrubého čreva, čo sa považuje za prevenciu rakoviny. Devätnástim z tridsiatich siedmich pacientov s adenómami podávali cesnakový extrakt, ostatným placebo, a potom ich sledovali po šiestich a dvanástich mesiacoch. Zistilo sa, že počet adenómov sa v kontrolnej skupine lineárne zvyšoval, zatiaľ čo v skupine liečenej cesnakom bol počet a veľkosť adenómov tiež výrazne menší. Podľa japonských vedcov to tiež znamená, že cesnak môže pomôcť proti rakovine. Štúdia bola uverejnená vo vedeckom časopise The Journal of Nutrition.

Použite

  • Adenom – nezhubný (benígny) nádor
  • Diabetes (Cukrovka)
  • Vyhýbanie sa demencii
  • Ekzém
  • Poruchy trávenia
  • Ateroskleróza
  • Bolesti hlavy
  • Eliminácia infekcií (plesne, baktérie)
  • Prírodný antiparazitárny prostriedok
  • Liečba zápalov
  • Herpes
  • Posilnenie imunity
  • Zníženie hladiny cholesterolu (LDL)
  • Prechladnutie
  • Detoxikácia
  • Rakovina
  • Kardiovaskulárne ochorenia
  • Zníženie krvného tlaku
  • Zníženie hladiny cukru v krvi

Zdroje

Apitz-Castro R, Badimon JJ, Badimon L: A garlic derivative, ajoene, inhibits platelet deposition on severely damaged vessel wall in an in vivo porcine experimental model. Thromb Res, 75:243-249, 1994.

V. M. Dirsch, A. K. Kiemer, H. Wagner, and A. M. Vollmar, “Effect of allicin and ajoene, two compounds of garlic, on inducible nitric oxide synthase,” Atherosclerosis, vol. 139, no. 2, pp. 333–339, 1998.

Woodward PW: Garlic and Friends: The History, Growth and Use of Edible Alliums. Hyland House, Melbourne, Australia, 2-22, 1996.

M. Iciek, I. Kwiecień, and L. Włodek, “Biological properties of garlic and garlic-derived organosulfur compounds,” Environmental and Molecular Mutagenesis, vol. 50, no. 3, pp. 247–265, 2009.

Borek C: Antioxidant health effect of aged garlic extract. J Nutr, 131:1010S-1015S, 2001.

Warshafsky S, Kamer RS, Sivak SL: Effect of garlic on total serum cholesterol, A meta-analysis. Ann Intern Med, 119:599-605, 1993.

T. Ariga and T. Seki, “Antithrombotic and anticancer effects of garlic-derived sulfur compounds: a review,” BioFactors, vol. 26, no. 2, pp. 93–103, 2006.

G. Hodge, S. Hodge, and P. Han, “Allium sativum (garlic) suppresses leukocyte inflammatory cytokine production in vitro: potential therapeutic use in the treatment of inflammatory bowel disease,” Cytometry, vol. 48, no. 4, pp. 209–215, 2002

Yu-Yan Yeh, Liu L: Cholesterol lowering effect of garlic extracts and organosulfur compounds: Human and animal studies. J Nutr, 131:989S-993S, 2001.

E. Kyo, N. Uda, S. Kasuga, and Y. Itakura, “Immunomodulatory effects of aged garlic extract,” Journal of Nutrition, vol. 131, no. 3, pp. 1075s–1079s, 2001.

P. M. Chandrashekar and Y. P. Venkatesh, “Identification of the protein components displaying immunomodulatory activity in aged garlic extract,” Journal of Ethnopharmacology, vol. 124, no. 3, pp. 384–390, 2009.

Qidwai W, Qureshi R, Hasan SN, Azam SI: Effect of dietary garlic (Allium Sativum) on the blood pressure in humans – a pilot study. J Pak Med Assoc, 50(6):204-207, 2000.

N. Ide and B. H. S. Lau, “Garlic compounds minimize intracellular oxidative stress and inhibit nuclear factor-κB activation,” Journal of Nutrition, vol. 131, no. 3, pp. 1020S–1026S, 2001.

Imai J, Ide N, Nagae S, Moriguchi T, Matsuura H, Itakura Y: Antioxidant and radical scavenging effects of aged garlic extract and its constituents. Planta Med, 60:417-420, 1994.

Breithaupt-Grogler K, Ling M, Boudoulas H, Belz GG: Protective effect of chronic garlic intake on elastic properties of aorta in the elderly. Circulation, 96:2649-2655, 1997.

M. Keophiphath, F. Priem, I. Jacquemond-Collet, K. Clément, and D. Lacasa, “1,2-vinyldithiin from garlic inhibits differentiation and inflammation of human preadipocytes,” Journal of Nutrition, vol. 139, no. 11, pp. 2055–2060, 2009.

fokhagyma

Cesnak

Názov:

Cesnak

Latinský názov:

Allium sativum