Acai berry
Palma acai pochádza z oblasti Amazónie v Brazílii a domorodí obyvatelia ju nazývajú „stromom života“ pre jej zdraviu prospešné, preventívne a vitalizujúce vlastnosti. Stáročia sa využíva na boj proti rôznym infekciám, parazitom a hnačkám, pričom rozmixovanými bobuľami ošetrujú aj svoju pokožku. Hoci vyzerajú skôr ako čučoriedky, pri konzumácii čerstvých bobúľ pripomínajú chuť čokolády. Nezaradzuje sa medzi najlacnejšie liečivé rastliny, pretože aj keď palmy obvykle prinášajú bohatú úrodu, 80% ovocia tvorí jadro. Je mimoriadne bohatá na živiny a antioxidanty, napríklad resveratrol, polyfenol antokyanín, a má nízky obsah fruktózy, čo prispieva k tomu, že bobule acai berry sú jednou z najpopulárnejších superpotravín súčasnosti.
Liečivé účinky
Bobule acai obsahujú vysoké množstvo antioxidantov – približne rovnaké ako brusnice – najmä fenoly, vitamín C, flavonoidy a xantóny. Posledné menované sú dôležité aj preto, že patria do malej skupiny antioxidantov, ktoré sú tvorené tepelne odolnými molekulami. Vďaka svojmu antioxidačnému účinku viažu proces starnutia buniek, spomaľujú tvorbu vrások na pokožke a podporujú voľné radikály, ktoré urýchľujú procesy rakoviny a zápalu. Za červeno-modrú farbu bobuľ sú zodpovedné antokyány, polyfenoly [3], vrátane resveratrolu známeho z červeného vína – v acai bobuliach je antokyanínov výrazne viac než v červenom víne – a sú tiež silnými antioxidantmi. Chránia cievy, potláčajú zápal, majú antibakteriálne, antivírusové a antiparazitárne účinky a vyvolávajú programovanú bunkovú smrť (apoptózu) v rakovinových bunkách pri mnohých malignitách, ako je napríklad leukémia. Bobule sú bohaté na vlákninu, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny ako aj vitamíny A, B1, B2, B3 a E, a spomedzi minerálnych látok obsahuje vápnik, fosfor, železo a draslík. Bobule Acai posilňujú imunitný systém, zvyšujú aktivitu T-lymfocytov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri likvidácii antigénov a regulácii činnosti ďalších imunitných buniek. Vďaka prospešným zložkám podporujú funkcie takmer všetkých orgánov: zlepšujú krvný obeh, čistia cievy, znižujú hladinu LDL (zlého) cholesterolu a krvný tlak, čím zabraňujú vzniku kardiovaskulárnych ochorení vrátane mŕtvice, aterosklerózy a infarktu. Sú účinné pri osteoartritíde (zápal kĺbov), ich vysoký obsah vlákniny prispieva k regulácii tráviacich a vylučovacích procesov, šetrne a dôkladne odstraňujú usadeniny z hrubého čreva a urýchľujú prirodzenú detoxikáciu organizmu. Odporúčajú sa pri diétach, pretože zmierňujú pocit hladu a zároveň dodávajú telu potrebnú energiu, neobsahujú fruktózu a znižujú hladinu cukru a inzulínu v krvi. Acai bobule majú dezinfekčné účinky a sú vynikajúcim antiparazitárnym prostriedkom. Pri vonkajšom použití upokojujú podráždenú a zápalovú pokožku a podporujú hojenie rán. Vďaka svojim upokojujúcim účinkom zmierňujú aj problémy so spánkom a liečia poruchy erekcie stimuláciou obehového systému.
Čo hovorí veda?
Komplexná metabolická porucha, ktorá je bežná u obéznych ľudí, výrazne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu. Vedci z Medicus Research LLC v Spojených štátoch skúmali, ako konzumácia acai bobúľ ovplyvňuje metabolické procesy. Dospelým osobám s nadváhou podávali počas jedného mesiaca dvakrát denne 100 gramov dužiny bobúľ acai. Z výsledkov, ktoré boli publikované v časopise Nutrition Journal, vyplýva, že u pacientov v rámci štúdie sa konzumáciou ovocia znížila hladina LDL cholesterolu, glukózy v krvi a inzulínu, a tým aj riziko vzniku metabolických porúch.
Použitie
- Poruchy spánku
- Kožné zápalové ochorenia
- Cukrovka
- Ekzém
- Tráviace problémy
- Potlačenie chuti do jedla
- Očista od parazitov
- Chudnutie
- Zápalové procesy
- Hnačka
- IBS (syndróm dráždivého čreva)
- Posilnenie imunitného systému
- Artritída (osteoartritída)
- Vysoká hladina LDL cholesterolu
- Vysoká hladina krvného cukru
- Erektilná dysfunkcia
- Detoxikácia
- Prevencia rakoviny
- Hojenie rán
- Stres
- Kardiovaskulárne ochorenia
- Rozštiepené vlasy a nechty
- Liečba vírusových ochorení
Zdroje
1. Dupureur CM, Sabaa-Srur AUO Tran K Shejwalker PS Smith RE. ORAC Values and Anthocyanin content of Brazilian and Floridian Acia (Euterpe oleraceae Mart). Nat.Prod.J. 2012;2:99.
2. Schauss AG, Wu X, Prior RL, Ou B, Patel D, Huang D, et al.: Phytochemical and nutrient composition of the freeze-dried amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem 2006, 54:8598-8603
3. Noratto, G. D., Angel-Morales, G., Talcott, S. T., and Mertens-Talcott, S. U. Polyphenolics from acai ( Euterpe oleracea Mart.) and red muscadine grape (Vitis rotundifolia ) protect human umbilical vascular Endothelial cells (HUVEC) from glucose- and lipopolysaccharide (LPS)-induced inflammation and target microRNA-126. J Agric.Food Chem. 7-27-2011; 59:7999-8012.
4. Ribeiro JC, Antunes LM, Aissa AF, Darin JD, De Rosso VV, Mercadante AZ, et al.: Evaluation of the genotoxic and antigenotoxic effects after acute and subacute treatments with acai pulp (Euterpe oleracea Mart.) on mice using the erythrocytes micronucleus test and the comet assay. Mutat Res 2010, 695(1-2):22-28.
5. Luo R, Tran K Levine RA Nickols SM Monroe DM Sabaa-Srur AUO Smith RE. Distinguishing Components in Brazilian Açaí (Euterpe oleraceae Mart.) and in Products Obtained in the USA by Using NMR. The Natural Products Journal 2012;2:86-94.
6. Rocha AP, Carvalho LC, Sousa MA, Madeira SV, Sousa PJ, Tano T, et al.: Endothelium-dependent vasodilator effect of Euterpe oleracea Mart. (Acai) extracts in mesenteric vascular bed of the rat. Vascul Pharmacol 2007, 46:97-104.