Papája
Papája pochádza pôvodne zo Strednej Ameriky, odtiaľ sa rozšírila do všetkých tropických oblastí – Havaj, Kanárske ostrovy, Západná Afrika, India, Čína a Austrália. Do Európy ju priniesli španielski dobyvatelia, ktorí už v Amerike zaznamenali jej priaznivé účinky na trávenie. Vďaka príjemnej chuti, vôni a konzistencii Kolumbus nazval papáju, ktorá môže dosiahnuť až 5 kilogramov, „ovocím anjelov“. Práve pre tieto vlastnosti domorodí Indiáni konzumovali plátok papáje po každom jedle. O papáji alebo „ovocí veľkosti ľudskej hlavy, ktoré sa podobá melónu“, sa zmieňuje aj Marco Polo, zatiaľ čo Magellan a jeho posádka ju prvýkrát ochutnali v Austrálii, kde ju domorodí obyvatelia konzumovali stáročia pre jej zdraviu prospešné a energizujúce účinky. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia nie sú cenné len samotné plody papáje: obyvatelia Karibských ostrovov používali jej listy na zmäkčovanie mäsa, a dnes sa extrakty z listov využívajú najmä v roztokoch na čistenie kontaktných šošoviek.
Liečivé účinky
Papája obsahuje približne 87% vody, ako aj sacharidy, minerály, vápnik, železo, fosfor, horčík, riboflavín, niacín a tiamín. Vyznačuje sa vysokým obsahom flavonoidov a vitamínu C, vďaka čomu je vynikajúcim antioxidantom a posilňovačom imunity. Neutralizuje voľné radikály, ktoré sú spojené s rakovinou, zápalmi, kardiovaskulárnymi ochoreniami a predčasným starnutím pokožky. Jej ochranný účinok na cievy sa zvyšuje tým, že udržiava hladinu LDL cholesterolu pod kontrolou, čím pomáha predchádzať srdcovému infarktu a mŕtvici.
Ešte účinnejším antioxidantom je fermentovaná papája, ktorá obsahuje aj šupku a semená ovocia. Vďaka tomu chráni aj pred degeneratívnymi ochoreniami, ako sú Parkinsonova a Alzheimerova choroba.
Je bohatá na vitamíny E a A, chráni pokožku, stimuluje regeneráciu epitelových buniek a aplikovaná zvonka aj zvnútra napomáha hojeniu poranených plôch pokožky. Papája je bohatá na rastlinné vlákna zlepšujúce trávenie, ktoré obnovujú správny pohyb čriev a tým aj pravidelné a úplné vylučovanie odpadových látok, pričom čistia tráviaci trakt od škodlivých usadenín a tým podporujú detoxikáciu organizmu. Jej vlákniny sa podieľajú na prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka, zatiaľ čo obsiahnutý lykopén má preventívny účinok proti rakovine prostaty. Keďže papája posilňuje imunitný systém, môže sa používať aj na prevenciu a liečbu prechladnutia a chrípky.
Jej mimoriadne dôležitou zložkou je enzým nazývaný papain – nachádza sa vo vyšších koncentráciách v nezrelom ovocí – ktorý zlepšuje trávenie, obzvlášť štiepenie bielkovín: pôsobí podobne ako žalúdočné šťavy, preto po výdatnom jedle pomáha rýchlo zbaviť sa nepríjemného pocitu plnosti a kŕčov. Okrem toho papain prispieva aj k zmierneniu zápalov – alergie, astmy, kĺbových zápalov (artritídy), rôznych fyzických poranení a popálenín. Antiseptické účinky papáje sa prejavujú najmä v črevnom trakte a močových cestách. Vďaka vitamínom a minerálom je vynikajúcim zdrojom energie: konzumácia čerstvého ovocia v okamihu doplní energiu organizmu a pri fyzickej či duševnej záťaži rýchlo odstráni pocity únavy. Vďaka vysokému obsahu živín a nízkemu obsahu kalórií môže byť užitočným doplnkom pri redukčných diétach. Jej pravidelná konzumácia znižuje riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie (slepoty spôsobenej usadeninami na sietnici).
Čo hovorí veda?
Antibakteriálne účinky Carica papaya skúmali vedci na University of the West Indies na Jamajke. Dokázali, že semená ovocia inhibujú rast niektorých baktérií. Vo svojej štúdii uverejnenej v odbornom časopise West Indian Medical Journal vedci dospeli k záveru, že semená papáje môžu vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam urýchliť hojenie chronických kožných vredov.
Použitie
- Kožné vredy
- Poruchy trávenia
- Dezinfekcia
- Redukčná diéta
- Zápaly
- Posilnenie imunity
- Chrípka
- Vysoký LDL cholesterol
- Prechladnutie
- Detoxikácia
- Prevencia rakoviny prostaty
- Prevencia rakoviny
- Hojenie rán
- Stres
- Kardiovaskulárne ochorenia
- Poruchy vyprázdňovania
- Prevencia rakoviny hrubého čreva
Zdroje
Wall, M. M. (2006). Ascorbic acid, vitamin A, and mineral composition of banana (Musa sp.) and papaya (Carica papaya) cultivars grown in Hawaii. Journal of Food Composition and Analysis, 19(5), 434-445.
Ensminger AH, Ensminger, ME, Kondale JE, Robson JRK. Foods & Nutriton Encyclopedia. Pegus Press, Clovis, California. 1983.
Bari, L., Hassan, P., Absar, N., Haque, M. E., Khuda, M., Pervin, M. M., et al. (2006). Nutritional Analysis of two Local Varieties of Papaya (Carica papaya L.) at Different Maturation Stages. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9.
Hernadez, Y., Lobo, M. G. & Gonzalez, M. (2006). Determination of vitamin C in tropical fruits: A comparative evaluation of methods. Food Chemistry, 96(4), 654-664.
Fortin, Francois, Editorial Director. The Visual Foods Encyclopedia. Macmillan, New York. 1996.
Lim, Y. Y., Lim, T. T., & Tee, J. J. (2007). Antioxidant properties of several tropical fruits: A comparative study. Food Chemistry, 103(3), 1003-1008.
Jian L, Lee AH, Binns CW. Tea and lycopene protect against prostate cancer. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:453-7. 2007. PMID:17392149.
Pattison DJ, Silman AJ, Goodson NJ, Lunt M, Bunn D, Luben R, Welch A, Bingham S, Khaw KT, Day N, Symmons DP. Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study. Ann Rheum Dis. 2004 Jul;63(7):843-7. 2004. PMID:15194581.
Rakhimov MR. Pharmacological study of papain from the papaya plant cultivated in Uzbekistan (Article in Russian). Eksp Klin Farmakol 2000 May-Jun;63(3):55-7. 2000.