Dolina Liečivých Bylín

Mladý jačmeň

Mladý jačmeň (zelený jačmeň) je klíčok jačmeňa, teda výhonok z jačmenového zrna. Je to jedna z najstarších pestovaných tráv, ktorú poznali už Gréci a Rimania. V Severnej Amerike ju Indiáni používali zvonka pre jej antiseptické vlastnosti, zatiaľ čo v Číne sa počas dynastie Ming používala na detoxikáciu a osvieženie krvi. Je to jedna z najvýživnejších rastlín na zemi a jeho konzumácia dodáva telu značnú časť vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších životne dôležitých látok, ktoré potrebuje. Mladý jačmeň je mimoriadne bohatý na chlorofyl a enzýmy superoxiddismutázy (SOD), pomáha pri prevencii a liečbe rakoviny. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, bielkovín, minerálov a vitamínov. Je účinným omladzujúcim, detoxikačným a alkalizujúcim prostriedkom, čistí krv, viaže žalúdočné kyseliny a ničí kvasinky typu Candida. Reguluje hladinu tukov, cholesterolu a cukru v krvi, odstraňuje zápchu, zlepšuje metabolizmus, čím prispieva k zníženiu hmotnosti. Jeho prospešné účinky sa najviac prejavia, keď dosiahne výšku 30 centimetrov.

Liečivé účinky

Obsahuje významné množstvo vitamínov A, B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B6 (kyselina listová), B9 (kyselina listová), B12 (kobalamín), E, H, K, betakarotén, bór, zinok, fosfor, jód, draslík, chróm, horčík, kyselinu nikotínovú, meď, železo a selén. Obsahuje 50% bielkovín, takmer sedemkrát viac vitamínu C ako pomaranče, dvakrát viac vápnika ako mlieko a päťkrát viac železa ako špenát. Konzumáciou mladého jačmeňa získate všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo nedokáže vytvoriť, a takmer všetky esenciálne mastné kyseliny.

Vápnik a vitamín B6 podporujú absorpciu vitamínu B12, vďaka horčíku sa vápnik správne integruje do kostí, a vitamín C podporuje absorpciu železa z potravy. Beta-glukán prispieva k posilneniu imunitného systému a regulácii hladiny cholesterolu v krvi. Deciliter jačmennej šťavy denne obnovuje acidobázickú rovnováhu organizmu a zabraňuje nadmernej tvorbe žalúdočných kyselín. Vďaka tejto vlastnosti sa odporúča najmä ľuďom trpiacim žalúdočnými vredmi. Urýchľuje detoxikačné procesy, odstraňuje ťažké kovy a vďaka svojmu vysokému obsahu vlákniny dôkladne čistí črevný trakt od toxínov a nahromadených odpadových látok. Zmierňuje reflux, zápaly a aterosklerózu a môže sa používať aj zvonka na upokojenie podráždenej, aknóznej, uhrovitej alebo poškodenej pokožky. Mladý jačmeň obsahuje vitamín C, alfa-tokoferol-sukcinát a superoxiddismutázu (tá je jedným z najsilnejších antioxidačných enzýmov), má významné antioxidačné vlastnosti, stimuluje tvorbu imunitných buniek, chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením, regeneruje poškodené bunky, chráni DNA, viaže voľné radikály, ktoré vyvolávajú rakovinu a zápaly a urýchľujú starnutie buniek. Je bohatý na tráviace enzýmy, stimuluje rast prospešných črevných baktérií a je užitočný pri liečbe Crohnovej choroby a kolitídy. Mladý jačmeň upokojuje nervový systém a je skvelým prostriedkom proti stresu. Keďže zlepšuje metabolizmus, brzdí hromadenie tuku a odstraňuje zápchu, veľmi sa odporúča počas redukčných diét. Zbavuje kvasiniek Candida, znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu a krvného cukru, predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam, podporuje funkciu nadobličiek. Zelený jačmeň je jedným z najvýznamnejších zdrojov chlorofylu, ktorý výrazne posilňuje jeho detoxikačné, krv čistiace, protirakovinové, hojenie rán, antihypertenzívne, antibakteriálne, antiseptické, imunitu posilňujúce a protizápalové účinky. Aj vďaka prítomnosti chlorofylu je jačmenná tráva skutočným omladzovacím prostriedkom, zvyšuje počet červených krviniek a pomáha udržiavať zdravie kardiovaskulárneho systému. Bohatý obsah kyseliny glutámovej uľahčuje zbavenie sa závislosti od alkoholu, drog, cukru, kávy a nikotínu. Zvyšuje koncentráciu, pomáha v boji proti poruchám učenia a spomaľuje stareckú demenciu.

Čo hovorí veda?

Účinky kombinovaného pôsobenia extraktu z mladého jačmeňa a antioxidantov skúmali taiwanskí vedci u pacientov s cukrovkou 2. typu. Výskumníci z China Medical College (Čínskej lekárskej fakulty) preukázali, že extrakt z mladého jačmeňa môže pomôcť viazať voľné radikály. V kombinácii s vitamínmi C a E mladý jačmeň inhibuje oxidáciu LDL cholesterolu, čo môže chrániť pred cievnymi ochoreniami.

Použitie

  • Candidová infekcia
  • Crohnova choroba
  • Poruchy trávenia
  • Cievne ochorenia
  • Diéta
  • Závislosti
  • Žalúdočné vredy
  • Zápaly
  • Posilnenie imunity
  • Alkalizácia
  • Vysoký cholesterol
  • Vysoká hladina cukru v krvi
  • Vysoká hladina tukov v krvi
  • Detoxikácia
  • Akné
  • Prevencia a liečba rakoviny
  • Vrásky
  • Reflux
  • Hojenie rán
  • Choroby zo závislosti
  • Zápcha
  • Ochorenia srdca
  • Poruchy učenia
  • Zápal hrubého čreva

Zdroje

Durham, J., Ogata, J., Nakajima, S., Hagiwara, Y., and Shibamoto, T. Degradation of organophosphorus pesticides in aqueous extracts of young green barley leaves (Hordeum vulgare L). 1999, J. of the Science of Food and Agriculture, Vol. 79: 1311-13

Hagiwara, Y. Study on green juice powder of young barley (Hordeum vulgare L) leaves II: Effect on several food additives, agricultural chemicals, and a carcinogen. Presented at the 98th National Meeting of the Japanese Society of Pharmaceutical Science (1978).

Hagiwara, Y., Sayuki, S., Miysuchi, T., Otake,H., Abe, S., Kuramoto, M., and Takada, K. Study on green barley extract. Presented at the 99th National Meeting of the Japanese Society of Pharmaceutical Science, Sapporo (1979).

Miyake, T. and Shibamoto, T. Inhibition of Malonaldehyde and acetaldehyde formation from blood plasma oxidation by naturally occurring antioxidants. 1998, J. of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 46 (9): 1135-1138.

Nakajima, S., Hagiwara, Y., Hagiwara, H., and Shibamoto, T. Effect of the Antioxidant 2″-O-Glycosylisovitexin from young green barley leaves on acetaldehyde formation in beer stored at 50 degree C for 90 days. 1998, Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 46 (4): 1529-1531.

Osawa, T., Katsuzaki, H., Hagiwara, Y., and Shibamoto, T. A novel antioxidant isolated from young green barley leaves. 1992, J. of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 40 (7): 1135-1138.

árpafű

Mladý jačmeň

Názov:

Mladý jačmeň

Latinský názov:

Hordeum vulgare