Artičok
Artičok používali starí Egypťania, Gréci a Rimania na liečbu tráviacich problémov a ako afrodiziakum. Čerstvé sa môžu konzumovať takmer po celý rok, pretože v stredomorských krajinách rastú od skorej jari do neskorej jesene, v závislosti od odrody. Hoci sa v týchto krajinách často používa výraz „škaredý ako artičok„, v Kalifornii sa konala súťaž krásy s názvom Miss artičok, ktorú v roku 1946 nevyhral nikto iný ako Marilyn Monroe. Obsahuje veľa vlákniny, minerálov a vitamínov A, C, K a B. Vďaka tomu sú artičoky vynikajúcim detoxikačným prostriedkom, chránia cievny systém, pomáhajú pri chudnutí a obnove trávenia a črevnej flóry, znižujú hladinu cholesterolu a tukov v krvi, zmierňujú zápaly a kašeľ a odstraňujú zápchu.
Liečivé účinky
Artičoky sú skutočnou klenotnicou účinných látok s rôznymi liečivými vlastnosťami. Na 100 g má menej ako päťdesiat kalórií, ale to nie je jediný dôvod, prečo sú také prospešné pri redukčných diétach: regulujú chuť do jedla, sú účinným diuretikom, znižujú hladinu tukov v krvi, podporujú správne trávenie, konzistenciu stolice a časté vyprázdňovanie a zmierňujú bolesti žalúdka a nevoľnosť. Vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje metabolizmus, podporuje čistenie črevnej sústavy a detoxikáciu. Inulín obsiahnutý v artičokoch je jedným z najdôležitejších rastlinných vláknin: je vynikajúcou náhradou cukru, zmierňuje zápchu a hnačku, upravuje normálnu hladinu cholesterolu a je účinný aj proti kocovine. Vzhľadom na to, že poskytuje potravu probiotickým baktériám, pomáha obnoviť rovnováhu črevnej flóry. Artičoky sa môžu úspešne používať aj na liečbu vysokého krvného tlaku, celulitídy, cukrovky a tráviacich a črevných problémov. Zmierňujú pálenie záhy, nepríjemné príznaky IBS a dyspepsie a pomáhajú predchádzať žalúdočným vredom. Detoxikačný účinok posilňuje prítomnosť cynarínu – antioxidačného polyfenolu, ktorý účinne čistí krv a podobne ako antioxidant silymarín, ktorý sa tiež nachádza v artičokoch, posilňuje pečeň a urýchľuje tok žlče. Tá je potrebná na rozklad tukov a správne vstrebávanie vitamínov.
Artičoky majú mimoriadne vysoký obsah vitamínov A, C, B1, B2, B9 a K a sú bohaté aj na vápnik, fosfor, horčík, železo, draslík, betakarotén, kyselinu chlorogenovú, rutín, kvercetín, kyselinu galovú a luteolín. Patria medzi najúčinnejšie antioxidanty, ktoré prispievajú k redukcii voľných radikálov podieľajúcich sa na starnutí kože, nádoroch a kardiovaskulárnych ochoreniach. Môžu byť obzvlášť účinné pri rakovine prostaty a prsníka a pri leukémii. Ako protizápalový prostriedok sú vhodné na zmiernenie príznakov reumatizmu, liečbu problémov s obličkami, žlčníkom a močovým mechúrom a na zmiernenie pretrvávajúceho kašľa.
Čo hovorí veda?
Výskumníci z University of Reading podávali extrakt z listov artičoky so syndrómom dráždivého čreva (IBS). Po šesťtýždňovej štúdii pacienti hlásili významné zlepšenie. 96% z nich uviedlo, že artičoka bola rovnako alebo dokonca účinnejšia pri zmierňovaní ich symptómov ako konvenčné terapie.
Použitie
- Chudnutie
- Tráviace problémy
- Zápcha
- Hnačka
- Detoxikácia
- Diuretický účinok
- Vysoká hladina cholesterolu
- Odvodňovanie
- Vysoký krvný tlak
- Poruchy trávenia
- Obnova črevnej flóry
- IBS
- Dyspepsia
- Pálenie záhy
- Rakovina prostaty
- Leukémia
- Rakovina prsníka
- Zápaly
- Kašeľ
- Reuma
Zdroje
R. Gebhardt, “Antioxidative and protective properties of extracts from leaves of the artichoke (Cynara scolymus L.) against hydroperoxide-induced oxidative stress in cultured rat hepatocytes,” Toxicology and Applied Pharmacology, vol. 144, no. 2, pp. 279–286, 1997
Kirchhoff R, Beckers C, Kirchhoff GM, et al. Increase in choleresis by means of artichoke extract. Phytomedicine 1994;1:107-15.
Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Marakis G, Booth JC. Artichoke leaf extract reduces symptoms of irritable bowel syndrome and improves quality of life in otherwise healthy volunteers suffering from concomitant dyspepsia. J Alter Complement Med. 2004 Aug;10(4):667-9.
Fintelmann V. Antidyspeptic and lipid-lowering effect of artichoke leaf extract. Zeitschrift fur Allgemeinmed 1996;72:1-19.
Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Wallis C, Simpson HC. Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. 2008 Sep;15(9):668-75.
E. Speroni, R. Cervellati, P. Govoni, S. Guizzardi, C. Renzulli, and M. C. Guerra, “Efficacy of different Cynara scolymus preparations on liver complaints,” Journal of Ethnopharmacology, vol. 86, no. 2-3, pp. 203–211, 2003.
Kraft K. Artichoke leaf extract–recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Phytomedicine 1997;4:370-8 [review].
G. Holtmann, B. Adam, S. Haag, W. Collet, E. Grünewald, and T. Windeck, “Efficacy of artichoke leaf extract in the treatment of patients with functional dyspepsia: a six-week placebo-controlled, double-blind, multicentre trial,” Alimentary Pharmacology & Therapeutics, vol. 18, no. 11-12, pp. 1099–1105, 2003.
Gebhardt R. New experimental results in the action of artichoke leaf extract. Zeitschrift fur Allgemeinmed 1996;72:20-3.
Nadova S, Miadokova E, Mucaji P, Grancai D, Cipak L. Growth inhibitory effect of ethyl acetate-soluble fraction of Cynara cardunculus L. in leukemia cells involves cell areest, cytochrome c release and activiation of caspases. Phytother Res. 2008 Feb;22(2):165-8.