Dolina Liečivých Bylín

Reďkovka

Reďkovka (Raphanus sativus) patrí do čeľade kapustovité (Brassicaceae). Pôvodne pochádza z východnej Ázie. Už v starovekom Japonsku a Číne bola známa a používala sa nielen ako potravina, ale aj na liečbu rôznych chorôb. Čoskoro bolo zistené, že reďkovka – okrem iného – má veľmi dobrý vplyv na pečeň, žlčník a obličky, a tiež sa používala na zmiernenie tráviacich ťažkostí a úporného kašľa. Je to jednoročná rastlina, teraz rozšírená takmer všade, pretože je veľmi vhodná na pestovanie v domácich záhradách. Prispôsobuje sa mnohým typom pôdy, aj keď dáva prednosť pôdam bohatým na organické látky, vápnik a dobre zavlažovaným. Reďkovka nedorastá vysoko, maximálne do jedného metra. Pestuje sa kvôli koreňu, ktorý sa najčastejšie používa v potravinárskom priemysle: ide o zväčšený koreňový systém, zvyčajne guľatého, niekedy podlhovastého tvaru. Reďkovka akumuluje mnoho živín, ktoré sú nevyhnutné pre neskorší vývoj plodov a kvetov. Tieto živiny a ďalšie bioaktívne látky sú skutočnou hodnotou reďkovky.

Liečivé účinky

Jednou z veľkých výhod reďkovky je jej mimoriadne nízky obsah kalórií. V 100 gramoch je len 16 kcal. Preto je dokonalým základom pre mnohé diéty! A to nielen preto, že sa z nej nepriberá. Nemenej dôležité je aj to, že vyvoláva pocit sýtosti, pretože je veľmi bohatá na vodu, ktorá tvorí 95,6% hmotnosti reďkovky. Ak jete veľa reďkovky, vďaka vysokému obsahu vody máte pocit plnosti. Ďalšia dobrá správa pre diétujúcich je, že reďkovka znižuje chuť do jedla bez ohľadu na množstvo.

Hoci má málo kalórií, je bohatá na prospešné látky. Z vitamínov sú dôležité najmä vitamíny K, B a folát, z ktorých obsahuje značné množstvo. Avšak ani zďaleka nie toľko, ako z vitamínu C. Menej známe je, že reďkovka je skvelým zdrojom vitamínu C, konzumáciou 100 gramov pokryjete štvrtinu dennej potreby.

Keďže reďkovka je bohatá na vodu, podporuje diurézu, teda funguje ako skvelé diuretikum. A to je ďalší bod pre diétujúcich, pretože na začiatku diéty poskytuje rýchle výsledky. Ešte lepšia správa je, že vyplavenie nadbytočných tekutín má priaznivý vplyv na krvný tlak. Stručne povedané, pre osoby s vysokým krvným tlakom je častá konzumácia reďkovky takmer povinná. Diuretický účinok sa tiež využíva počas detoxikačných procesov. Reďkovka čistí ako obličky, tak aj krv.

Reďkovka je tiež bohatá na draslík, vlákninu a antioxidanty (luteín a zeaxantín). Vyšší obsah vitamínu C stimuluje imunitný systém, zatiaľ čo vláknina podporuje tráviaci systém, najmä u ľudí trpiacich zápchou. Je však dôležité dávať pozor na množstvo: nadmerná konzumácia reďkovky môže dráždiť žalúdočnú a črevnú stenu. Konzumácia je kontraindikovaná pri gastritíde, žalúdočnom či pažerákovom refluxe, ulceróznej kolitíde, IBS a obličkových kameňoch.

Už bolo spomenuté, že reďkovka má imunostimulačné schopnosti, ku ktorým prispieva aj to, že jej vláknina slúži ako potrava pre probiotické baktérie črevnej mikroflóry. Vyvážená črevná mikroflóra je synonymom pre správne fungujúci imunitný systém, pretože práve tu, v hrubom čreve, sa nachádza 70% imunitných buniek. Reďkovka sa odporúča ľuďom s problémami s krvným cukrom a cholesterolom, pretože v oboch prípadoch pomáha nastaviť správne hodnoty. Luteín a zeaxantín: okrem toho, že sú skvelými antioxidantmi, chránia oči pred škodlivým žiarením.

Vráťme sa teraz na chvíľu k detoxikácii. Už vieme, že reďkovka je diuretikum a tiež dobrý zdroj vlákniny. Táto vlastnosť tiež podporuje detoxikáciu, pretože vláknina pomáha vyčistiť usadené škodlivé látky z tráviaceho traktu.

Vďaka vláknine, veľkému množstvu vody a prítomnosti síry podporuje konzumácia reďkovky správne trávenie, čo prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu a odstraňovaniu nahromadených toxínov z tela. Tieto vlastnosti sa tiež pozitívne prejavujú pri čistení pečene a obličiek. Koncentrovaný extrakt z reďkovky môže byť použitý na vyháňanie črevných parazitov a červov. A keď už hovoríme o trávení, nemali by sme zabudnúť, že sinalbín obsiahnutý v reďkovkových semienkach v kombinácii s vodou zvyšuje peristaltiku čriev, čím pôsobí ako jemné preháňadlo.

Niektorí ľudia majú radi chuť reďkovky, iným je jej chuť nepríjemná, ale určite má výraznú, pikantnú chuť. Táto chuť je spôsobená glukozinolátmi, presnejšie prítomnosťou horčičných olejov, ktoré z nich vznikajú. Zvláštna chuť je len jedným z ich účinkov, pretože reďkovka má vďaka horčičným olejom aj antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Nie je teda prekvapujúce, že konzumácia reďkovky môže pomôcť predchádzať a liečiť infekcie dýchacích a močových ciest. Môže byť použitá pri liečbe kašľa, pľúcnych ochorení, astmy a bronchitídy. Navyše, podľa najnovších výskumov majú glukozinoláty aj protirakovinové účinky.

Hoci to môže znieť zvláštne, reďkovka je vynikajúcim prostriedkom proti stresu a kŕčom, a podieľa sa na relaxácii svalového a nervového systému.

Čo hovorí veda?

Štúdia, ktorú uskutočnila Boloňská univerzita a bola publikovaná v časopise Food Chemistry v roku 2015, skúmala antioxidačné vlastnosti antokyánov izolovaných z reďkovky. Zistilo sa, že antokyány nachádzajúce sa v reďkovke majú antioxidačnú aktivitu podobnú ako vitamín E. Pomáhajú posilňovať svalové tkanivá, zlepšujú zrak, pôsobia antisepticky, zlepšujú obranyschopnosť organizmu a znižujú oxidačný stres.

Použitie

  • Tráviace problémy
  • Ťažkosti s vylučovaním nahromadených tekutín
  • Nadúvanie
  • Zápcha
  • Vysoká hladina cholesterolu
  • Vysoká hladina cukru v krvi
  • Detoxikácia
  • Ochorenia dýchacích ciest
  • Astma
  • Kašeľ
  • Horúčka
  • Diabetes
  • Infekcie močových ciest
  • Problémy s pečeňou
  • Žlčové kamene
  • Obličkové kamene
  • Vírusové ochorenia
  • Bronchitída
  • Prítomnosť parazitov
  • Oxidačný stres
  • Prevencia a liečba rakoviny
  • Chudnutie
  • Prítomnosť zápalov
  • Posilnenie imunity
  • Alkalizácia

Zdroje

The hexane extract from the roots of Raphanus sativus L. inhibits cell proliferation and induces apoptosis in human cancer cells by modulating genes related to the apoptotic pathway

Isothiocyanate profile and selective antibacterial activity of root, stem and leaf extracts derived from Raphanus sativus L.

Hot water extracts of pressure-roasted dried radish attenuate liver oxidative stress via Nrf2 up-regulation in mice fed a high-fat diet.

Cytotoxic effects of 4- (methylthio) -3-butenyl isothiocyanate, antiproliferative and anti-zearalenone in vitro, from the Tunisian raphanus sativus.

https://www.researchgate.net/publication/23136056_Kaiware_Daikon_Raphanus_sativus_L_Extract_A_Naturally_Multipotent_Chemopreventive_Agent

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622774/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25053073/ 

Reďkovka

Reďkovka

Názov:

Reďkovka

Latinský názov:

Raphanus sativus