Altilix
Altilix v skutočnosti nie je rastlina, ale výťažok z listov artičoku – Cynara scolymus. Táto rastlina pochádza z Blízkeho východu a Stredomoria. Už v staroveku, najmä v Egypte, bola obľúbenou, takmer posvätnou rastlinou. Hoci ju pestovali aj Etruskovia, vtedy sa považovala najmä za potravinu s blahodarnými účinkami. O jej skutočný úspech sa zaslúžili stredovekí mnísi, ktorí sa o nej často zmieňovali v knihách nazývaných Hortui, predchodcoch neskoršieho Herbára. Dovtedy sa používal len kvet artičoky alebo dužinaté okvetné lístky kvetu. Mnísi však objavili liečivé vlastnosti listov rastliny, čo dokázala aj moderná medicína: listy artičoku obsahujú účinné látky v oveľa väčšom množstve ako časť, ktorá sa konzumuje. Prirodzene, táto časť nie je veľmi chutná, preto ju vtedajší bylinkári používali najmä na výrobu odvarov, extraktov a dokonca aj likérov zmiešaných s inými bylinami.
Liečivé účinky
Medzi hlavné účinné látky lieku Altilix patria zlúčeniny kofeínu (cynarín), flavonoidy (luteolín), triesloviny, seroly, polyacetylény, minerálne soli a organické kyseliny. Najdôležitejšie minerálne látky sú železo, fosfor a vápnik. Z vitamínov je dôležité spomenúť vitamíny A, B1, B2, C, K a PP.
Altilix obsahuje aj vysoké koncentrácie kyseliny chlorogenovej a luteolín-7-glukozidu, vďaka ktorým je extrakt ideálnym pomocníkom pri stimulácii detoxikačných procesov v tele. Altilix obsahuje významné množstvo cynarínu, ktorý je skutočným všeliekom na detoxikáciu krvi a pečene. Jeho antioxidačné, pečeň a žlč čistiace, antimikrobiálne a lipidy znižujúce účinky boli široko preukázané. Tým, že altilix zvyšuje tvorbu a vylučovanie žlče, môže byť dobrým spojencom pri znižovaní celkovej hladiny cholesterolu v organizme a zároveň znižuje syntézu cholesterolu prostredníctvom inhibície HMG-CoA reduktázy.
Okrem toho má tento extrakt pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi: zdá sa, že inhibuje syntézu lipidov na rôznych úrovniach a spomaľuje hromadenie nežiaducich sterolových zlúčenín.
V dôsledku toho má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém, pretože zabraňuje ukladaniu aterosklerotických nánosov. Tento účinok do značnej miery zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a je ochranným faktorom proti infarktu a mozgovej príhode. Účinné látky extraktu stimulujú pohyb čriev, takže môže byť výborným prostriedkom proti zápche. A čo viac!
Bioaktívne zlúčeniny v listoch artičoku, ktoré sa používajú na výrobu lieku Altilix, majú vo všeobecnosti upokojujúce vlastnosti, poskytujú symptomatickú úľavu pri tráviacich problémoch a zmierňujú príznaky nadúvania a nevoľnosti. Táto zlúčenina stimuluje trávenie a zvyšuje pravidelnosť stolice. Keďže má mierne zmäkčujúce účinky, môže byť skvelým pomocníkom aj v prípade zápchy, hemoroidov alebo rektálnych trhliniek. Altilix nielenže podporuje trávenie, ale má aj stimulačný účinok na chuť do jedla, takže sa môže používať na zmiernenie abnormálnej chuti do jedla. Je účinným protizápalovým prostriedkom a nedráždi črevnú sliznicu, takže ho možno odporučiť aj pri IBS. Altilix priamo prispieva k posilneniu endogénnej antioxidačnej reakcie, ako aj k mitochondriálnej biogenéze prostredníctvom AMPK a oxidácii mastných kyselín prostredníctvom PPAR-a, čo prispieva k urýchleniu metabolickej reakcie. Tá môže významne pomôcť v procese chudnutia tým, že prispieva ku kontrole hmotnosti, odstraňuje nahromadené toxíny a zvyšuje oxidáciu mastných kyselín.
Altilix obsahuje vysoké množstvo inulínu. Táto vo vode rozpustná vláknina významne prispieva k zdravému rastu a množeniu prospešných kolónií bifidobaktérií v črevnej flóre. Probiotické baktérie v črevnej flóre podporujú imunitný systém, preto Altilix pôsobí antioxidačne a zlepšuje aj odolnosť organizmu. Ďalším výsledkom obnovenia črevnej mikroflóry je zlepšenie trávenia, pretože tieto mikroorganizmy, ktoré spracúvajú inulín, produkujú aj tráviace enzýmy. Podieľajú sa aj na produkcii vitamínu K a rôznych vitamínov skupiny B. A to nie je všetko: obsah inulínu v Altilixe môže pomôcť aj v prípade zápchy alebo refluxu.
Pravidelná konzumácia tejto zlúčeniny môže pomôcť pri prevencii a liečbe rakoviny prostaty, rakoviny hrubého čreva a konečníka, rakoviny prsníka a leukémie. Môže znížiť zápal tým, že zvýši hladinu protizápalových molekúl v sére.
Čo hovorí veda?
Talianska štúdia ukázala, že polyfenoly v artičokoch v kombinácii s bežnou chemoterapiou účinnejšie brzdia rast rakovinových buniek. Polyfenolické extrakty z artičokov vyvolávajú v rakovinových bunkách programovanú bunkovú smrť.
Podľa výskumu uverejneného v časopise Nutrients môže byť Altilix prospešný pri liečbe pečeňových a kardiometabolických zmien u pacientov s metabolickým syndrómom u osôb s MetS. Vyplýva to zo štúdie na 100 subjektoch, ktorým sa doplnok Altilix podával šesť mesiacov, pričom sa priebežne sledovali zmeny pečeňových markerov a kardiovaskulárnych parametrov.
Použitie
- Detoxikácia
- Posilnenie imunity
- Poruchy trávenia
- Zápcha
- Plynatosť, Nadúvanie
- Reflux
- Strata chuti do jedla
- Chronická zápcha
- Syndróm dráždivého čreva (IBS)
- Redukcia hmotnosti
- Dysbióza (nerovnováha črevnej mikroflóry)
- Poruchy stravovania, Poruchy príjmu potravy
- Problémy so srdcom a cievami, Srdcové a cievne problémy
- Prevencia a liečba nádorov
- Zápalové stavy
- Alkalizácia (zníženie kyslosti)
- Vysoká hladina cholesterolu
- Vysoká hladina tukov v krvi
Zdroje
Ben Salem M, Affes H, Ksouda K, et al. Pharmacological studies on artichoke leaf extract and their health benefits. Plant foods Hum Nutr . 2015
Antioxidant and apoptotic properties of polyphenolic extracts from edible part of artichoke (Cynara scolymus L.) on cultured rat hepatocytes and human hepatoma cells. Miccadei S, Di Venere D, Cardinali A, Romano F, Durazzo A, Foddai MS, Fraioli R, Mobarhan S, Maiani G.
Nutr Cancer. 2008; 60 (2): 276-83. doi: 10.1080 / 01635580801891583.
Artichoke polyphenols sensitize human breast cancer cells to chemotherapy drugs through ROS-mediated downregulation of flap 1 endonuclease.
Mileo AM, Di Venere D, Mardente S, Miccadei S. Oxid Med Cell Longev. January 6, 2020; 2020: 7965435. doi: 10.1155 / 2020/7965435. eCollection 2020.
Polyphenols: Immunomodulatory and therapeutic implications in colorectal cancer. Mileo AM, Nisticò P, Miccadei S. Anterior immunol. 11 April 2019; 10: 729. doi: 10.3389 / fimmu.2019.00729. eCollection 2019.