Zelený čaj
Podľa čínskej legendy objavil zelený čaj (čínsky: 绿茶, pchin-jin: lǜchá) v roku 2737 pred naším letopočtom Sheng Nung, „Božský roľník“ alebo inak „Božský liečiteľ“. Cisár vždy pil prevarenú vodu, a raz vietor zafúkal suché listy z blízkeho kríka do jeho nádoby. Sheng Nung ochutnal tento príjemne voňajúci a farebný nálev, čím vznikol nápoj zo zeleného čaju, ktorého liečivé účinky poznali už aj Číňania: ich námorníci si už viac ako 3000 rokov so sebou brali zelený čaj, aby sa chránili pred morskými chorobami. Zelený čaj je totiž jedným z najlepších antioxidantov, spomaľuje starnutie, posilňuje imunitný systém, má protirakovinové účinky, znižuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi, chráni srdce, lieči zápaly, pomáha predchádzať osteoporóze, zubnému kazu, ako aj ochoreniam ďasien, zmierňuje bolesti hlavy, ničí vírusy a baktérie, ba dokonca prispieva aj k chudnutiu.
Liečivé účinky
Zelený čaj obsahuje mimoriadne veľké množstvo flavonoidov, medzi ktoré patrí aj epigalokatechín galát, jeden z najsilnejších antioxidantov. Neutralizuje voľné radikály, vďaka čomu znižuje pravdepodobnosť vzniku nádorov – najmä rakoviny prostaty, prsníka, pľúc, čriev a žalúdka – a spomaľuje starnutie. Epigalokatechín galát, podobne ako taníny a katechíny, ktoré sú tiež prítomné v zelenom čaji, zohráva úlohu pri odbúravaní tukov, zrýchľovaní metabolizmu a detoxikácii. Katechíny v zelenom čaji majú protivírusové a antibakteriálne účinky, úspešne sa používajú aj pri prechladnutí alebo chrípke. Zelený čaj je mimoriadne bohatý na vitamín E a vitamín C, pričom v 100 gramoch obsahuje 280 mg vitamínu C, zatiaľ čo citrón, ktorý je považovaný za výborný zdroj vitamínu C, obsahuje iba pätinu tohto množstva. Hoci jedna šálka čaju obsahuje už len 7 mg vitamínu C, aj tak je výborným doplnkom na doplnenie tohto vitamínu. Znižuje vysoký krvný tlak, upravuje pomer LDL (škodlivého) a HDL (prospešného) cholesterolu, čím poskytuje ochranu proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Dôležitými zložkami sú metylxantíny, napríklad kofeín, ktoré majú povzbudzujúce účinky a zvyšujú činnosť mozgu. Zelený čaj zmierňuje bolesti hlavy, pomáha predchádzať zápalom kĺbov, Alzheimerovej chorobe a ochoreniam nervového systému. Keďže reguluje hladinu cukru v krvi a inzulínu, znižuje aj riziko vzniku cukrovky. Má mierne laxatívne a diuretické účinky, čo prispieva k očiste organizmu od škodlivých usadenín. Obsah fluoridov napomáha prevencii zubného kazu. Zelený čaj obsahuje vysoké množstvo flavonoidov a polyfenolov, ktoré neutralizujú voľné radikály a tým chránia pokožku pred starnutím a poškodením spôsobeným UV žiarením. Vďaka obsahu katechínov má zelený čaj protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú v boji proti akné a znižujú podráždenie pokožky. Zelený čaj je bohatý na vitamíny E a C, ktoré podporujú hydratáciu, elasticitu a regeneráciu pokožky, čím zlepšujú jej celkový vzhľad a zdravie.
Čo hovorí veda?
Švajčiarski a francúzski vedci skúmali účinky katechínových polyfenolov a kofeínu, ktoré sa vo veľkom množstve nachádzajú v zelenom čaji. Výsledky publikované v odbornom časopise The American Journal of Clinical Nutrition ukazujú, že zelený čaj zvyšuje spotrebu energie v tele a odbúravanie tukov.
Použitie
- Prevencia zubného kazu
- Posilnenie imunity
- Liečba zápalov
- Problémy s krvným obehom
- Podpora chudnutia
- Detoxikácia
- Alzheimerova choroba
- Bolesti hlavy
- Cukrovka
- Vysoký krvný tlak
- Vírusové a bakteriálne infekcie
Príprava zeleného čaju:
- 1 čajovú lyžičku zeleného čaju zalejte 2 decilitrami vody o teplote približne 80°C, teda nie vriacou vodou.
- Na dosiahnutie silnejšej chuti použite viac lístkov.
- Nechajte lúhovať prikryté 2-3 minúty – nepoužívajte kovovú alebo plastovú nádobu – potom sceďte a čaj popíjajte samotný alebo ochutený.
- Lístky zeleného čaju môžete použiť aj druhýkrát, avšak je potrebné ich lúhovať dvakrát dlhšie.
Zelený čaj bol obľúbený najmä pre svoje povzbudzujúce vlastnosti, ale v súčasnosti sa používa aj na zdravotné účely, pretože je skvelým antioxidantom a účinne znižuje hladinu cholesterolu. Účinná látka v čaji zabraňuje tvorbe nádorových buniek, zvyšuje schopnosť tela spaľovať tuky a je tiež známa tým, že podporuje metabolizmus. Na trhu je k dispozícii niekoľko ochutených čajov, avšak najúčinnejší je čistý čaj. Nie každý však má rád chuť zeleného čaju, v takom prípade môžete pridať trochu čerstvého citróna, medu alebo zázvoru, aby ste si ho spríjemnili. Keďže má povzbudzujúce a diuretické účinky, neodporúča sa piť ho vo večerných hodinách.
Zdroje
J. Qin, L.-P. Xie, X.-Y. Zheng et al., “A component of green tea, (−)-epigallocatechin-3-gallate, promotes apoptosis in T24 human bladder cancer cells via modulation of the PI3K/Akt pathway and Bcl-2 family proteins,” Biochemical and Biophysical Research Communications, vol. 354, no. 4, pp. 852–857, 2007.
Dube, J. A. Nicolazzo, and I. Larson, “Chitosan nanoparticles enhance the intestinal absorption of the green tea catechins (+)-catechin and (−)-epigallocatechin gallate,” European Journal of Pharmaceutical Sciences, vol. 41, no. 2, pp. 219–225, 2010.
S. D. Hsu, B. B. Singh, J. B. Lewis et al., “Chemoprevention of oral cancer by green tea,” General dentistry, vol. 50, no. 2, pp. 140–146, 2002
S. A. Milligan, P. Burke, D. T. Coleman et al., “The green tea polyphenol EGCG potentiates the antiproliferative activity of c-Met and epidermal growth factor receptor inhibitors in non-small cell lung cancer cells,” Clinical Cancer Research, vol. 15, no. 15, pp. 4885–4894, 2009.
L. M. Ruta, D. J. Magliano, R. Lemesurier, H. R. Taylor, P. Z. Zimmet, and J. E. Shaw, “Prevalence of diabetic retinopathy in Type 2 diabetes in developing and developed countries,” Diabetic Medicine, vol. 30, no. 4, pp. 387–398, 2013.
S. Kuriyama, T. Shimazu, K. Ohmori et al., “Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study,” Journal of the American Medical Association, vol. 296, no. 10, pp. 1255–1265, 2006.