Šalvia
Prvé písomné zmienky o šalvii siahajú až do staroveku. Bola jednou z hlavných prísad do slávneho pokrmu „Salsa gadum”, ktorý Rimania pripravovali z nasolených rybích vnútorností, fermentovaných v bylinkovej marináde: bola neodmysliteľnou súčasťou denného menu a takmer všetky jedlá hojne polievali týmto dresingom. Napriek tomu sa šalvia považovala takmer za svätú rastlinu, ktorú „oficiálne” mohlo zbierať len málo vyvolených – bez kovových nástrojov – za prísnych podmienok. Bola povinná čistá biela tóga a dokonale čisté nohy. Rimania verili, že šalvia okrem iného zabraňuje žalúdočným ťažkostiam, zlepšuje pamäť a okrem iného prináša nesmrteľnosť. Hippokrates odporúčal šalviu na liečbu a čistenie vredov a rán, Egypťania ju používali pri mumifikácii a na zvýšenie plodnosti, Kleopatra ju využívala ako afrodiziakum. Americkí domorodci vyháňali pomocou listov šalvie zlých duchov príbuzných, zatiaľ čo Galovia považovali šalviu za výborný prostriedok proti horúčke a kašľu. Boli presvedčení, že pomocou šalvie môžu získať späť svojich zosnulých blízkych. V ľudovom liečiteľstve je šalvia známa aj ako prostriedok proti zápalu hrdla a reume.
Liečivé účinky
Šalvia obsahuje približne 40% vlákniny, vďaka čomu prispieva k udržaniu a obnove zdravého trávenia, reguluje pohyby čriev a podporuje odstraňovanie odpadových látok, čím zvyšuje efektivitu detoxikačných procesov. Obsahuje veľké množstvo vitamínov A, B1, B2, B3, B6, C, E, K a J, ako aj minerálov, ako sú vápnik, sodík, fosfor, železo, draslík, horčík, zinok, meď, mangán a selén. Nachádzajú sa v nej aj flavonoidy (napríklad luteolín), triesloviny, fytoestrogény a antioxidanty. Vďaka svojim zložkám je šalvia vynikajúcim vonkajším a vnútorným protizápalovým a antiseptickým prostriedkom: pri aplikácii na pokožku urýchľuje hojenie jaziev a rán a jej listy sú vhodné na ošetrenie po uštipnutí hmyzom. Na tento účel je potrebné mierne vtrieť šťavu z listov do pokožky. Protizápalové účinky si šalvia zachováva aj v ústach; ako kloktadlo podporuje hojenie zápalov ďasien, mandlí, hltana a ústnej dutiny. Zmierňuje príznaky astmy, reumatických a kĺbových zápalov. Je výborným antispazmodikom, zmierňuje menštruačné bolesti, ako aj návaly tepla spôsobené menopauzou a nadmerné potenie, či už súvisí s návalmi tepla alebo nie.
Šalvia je mimoriadne účinné diuretikum, pomáha odstraňovať nahromadené tekutiny z tela, zmierňuje opuchy a celulitídu (pomarančovú kožu), podporuje funkciu obličiek, pričom dezinfikuje a posilňuje močové cesty a obličky. Šalvia je tiež potrebná na reguláciu vysokého krvného tlaku, zmiernenie napätia, zmiernenie závažnosti reumatických ťažkostí a bolestí hlavy spôsobených stresom. Vďaka svojim dezinfekčným účinkom zmierňuje príznaky prechladnutia, znižuje horúčku, odstraňuje zápaly hrdla, podporuje vylučovanie hlienu z dýchacích ciest a prispieva k liečbe črevných infekcií.
Šalvia podporuje činnosť žlčníka a pankreasu, vypudzuje nahromadené plyny a je účinná proti nadúvaniu. Môže tiež pomôcť ľuďom trpiacim Alzheimerovou chorobou, pretože fosfor zlepšuje pamäť a horčík vyživuje nervové bunky a svaly. Je účinným prostriedkom proti stresu a nervozite: jeden z najlepších prírodných liekov proti nervovému vyčerpaniu. Najnovšie výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia šalvie stabilizuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Okrem toho ničí škodlivé mikroorganizmy a huby, je účinná proti Staphylococcus aureus (zlatému stafylokokovi), Escherichia coli, rôznym baktériám Salmonella a Candida albicans.
Čo hovorí veda?
Britskí vedci ako prví vedecky otestovali účinky šalvie na zlepšenie pamäti. Zdravým mladým dospelým dobrovoľníkom sa počas jedného týždňa podávali rôzne množstvá extraktu esenciálneho oleja zo šalvie španielskej alebo placeba. Výsledky publikované v odbornom časopise Pharmacology Biochemistry and Behavior ukázali, že aj malé množstvo šalviového esenciálneho oleja výrazne zlepšilo schopnosť účastníkov zapamätať si slová.
Použitie
- Bakteriálne infekcie
- Kožné zápaly
- Candidová infekcia
- Celulitída
- Cukrovka
- Tráviace problémy
- Bolesť hlavy
- Infekcie
- Zápal ďasien
- Zápal hltana
- Kŕče
- Zápaly
- Zahlienenie
- Posilnenie nervového systému a pamäti
- Potenie
- Kašeľ
- Horúčka
- Vysoká hladina cholesterolu
- Vysoký krvný tlak
- Zápal mandlí
- Prechladnutie
- Problémy s pamäťou
- Menopauza
- Menštruačné bolesti
- Detoxikácia
- Opuchy
- Nadúvanie
- Reuma
- Hojenie rán
- Stres
- Zápal hrdla
- Diuretikum
Príprava šalviového čaju:
- Do 2,5 dl vriacej vody pridajte 1 vrchovatú čajovú lyžičku šalviových listov, prikryte a nechajte 20 minút lúhovať.
- Pri bolesti hrdla: 4-5 nadrobno nakrájaných šalviových listov zalejte 1 litrom vriacej vody a pridajte 1 kávovú lyžičku octu, nechajte lúhovať 10 minút.
- V oboch prípadoch listy sceďte a pite ako čaj, alebo ak ich chcete použiť na kloktanie hrdla, pridajte ocot.
Šalvia je všestranná bylina, účinná pri infekciách hrdla, mandlí a ďasien a dokáže bojovať aj proti ochoreniam ďasien, zubnému kazu a zápalu ďasien. Ak sa šalviový čaj nepoužíva ako kloktadlo, možno ho ochutiť medom, citrónom alebo škoricou.
Šalviové víno: Mnohí majú radi šalviové víno. Na jeho prípravu zmiešajte 30 gramov šalviových listov s deci vína, nechajte stáť sedem dní a potom sceďte. Toto víno je určené iba pre dospelých a nie je vhodné pre tehotné ženy, pretože môže spôsobiť potrat. Šalviový čaj je bezpečný a môžu ho bez obáv piť deti a tehotné ženy.
Zdroje
Perry, Ek; Pickering, At; Wang, Ww; Houghton, P; Perry, Ns (Winter 1998). „Medicinal plants and Alzheimer’s disease: Integrating ethnobotanical and contemporary scientific evidence„. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.) 4 (4): 419–28.
Kamatou P, Viljoen A, Steenkamp P. Antioxidant, anti-inflammatory activities and HPLC analysis of South African Salvia species. Food Chem. 2010;119:684–8.
Akhondzadeh, S; Noroozian, M; Mohammadi, M; Ohadinia, S; Jamshidi, AH; Khani, M (February 2003). „Salvia officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a double blind, randomized and placebo-controlled trial.“. Journal of clinical pharmacy and therapeutics 28 (1): 53–9.
Baricevic D, Sosa S, Loggia R, Tubaro A, Simonovska B, Krasna A, et al. Topical anti-inflammatory activity of Salvia officinalis L. leaves: The relevance of ursolic acid. J Ethnopharmacol. 2001;75:125–32.
Stanojevic D, Comic L, Stefanovic O, Solujic-Sukdolak S. In vitro synergistic antibacterial activity of Salvia officinalis and some preservatives. Arch Biol Sci Belgrade. 2010;62:175–83.
Sa C, Ramos A, Azevedo M, Lima C, Fernandes-Ferreira M, Pereira-Wilson C. Sage tea drinking improves lipid profile and antioxidant defences in humans. Int J Mol Sci. 2009;10:3937–50.
Imanshadi M, Hosseinzadeh H. The Pharmacological effects of Salvia species on the central nervous system. Phytother Res. 2006;20:427–37.
Moss L, Rouse M, Wesens K, Moss M. Differential effects of the aromas of Salvia species on memory and mood. Hum Psychopharmacol. 2010;25:388–96.
Kermanshah H, Kamangar SH, Arami S, Mirsalehian A, Kamalineghad M, Karimi M, et al. In vitro evaluation of antibacterial activity of hydroalcoholic extract of Salvia officinalis and Pimpinella anisum against cariogenic bacteria. J Dent Med. 2009;22:149–54.
Eidi M, Eidi A, Bahar M. Effects of Salvia officinalis L. (sage) Leaves on memory retention and its interaction with cholinergic system. Nutrition. 2006;22:321–6.
Tildesley NT, Kennedy DO, Perry EK, Ballard CG, Savelev S, Wesnes KA, et al. “Salvia lavandulaefolia (Spanish sage) enhances memory in healthy young volunteers. Pharmacol Biochem and Behav. 2003;75:669–74.