Aníz
Aníz patrí medzi najstaršie koreniny, o jeho kulinárskom a medicínskom využití sa zmieňujú už egyptské záznamy z roku 1500 pred Kristom. Starovekí Gréci ho často konzumovali na zmiernenie tráviacich ťažkostí, podobne ako Rímania, ktorí pravidelne zakončovali svoje slávne hostiny kúskom koláča zvaného mustacae, aby predišli problémom s trávením. Na Východe sa aníz používal aj na zaplatenie časti dane. V Indii sa silná vôňa a sladká chuť anízu používa na prevoňanie úst jeho žutím. Jeho latinský názov je odvodený od slova dipinella – dvojkrídly -, čo poukazuje na listy anízu podobné vtáčiemu periu. Jeho semená, listy aj koreň sú jedlé a sú vynikajúcim liekom na bolesť hlavy, prechladnutie, astmu a reumatické bolesti.
Liečivé účinky
Aníz je oveľa viac než len korenie do pečiva, nápojov a sladkých likérov; jeho prospešné zložky prispievajú k prevencii a liečbe mnohých chorôb a nepríjemných zdravotných symptómov. Jeho semená, ktoré sa najčastejšie používajú na liečebné účely, obsahujú veľké množstvo bielkovín, vlákniny a olejov a jeho príjemnú vôňu spôsobuje éterický olej nazývaný anetol. Semená anízu sú bohaté na antioxidanty a vitamíny C a limonén, ktoré posilňujú imunitu, ako aj na zinok, vápnik, draslík, horčík, mangán, meď a železo, ktoré chránia zdravie kostí a srdca. Je bohatý na vitamíny skupiny B, pyridoxín (vitamín B6) posilňuje imunitný systém a upokojuje nervy, riboflavín (vitamín B2) zvyšuje účinky pyridoxínu a podporuje metabolizmus sacharidov a tukov, zatiaľ čo niacín a tiamín pomáhajú udržiavať zdravé srdce a cievny systém. Stimuluje krvný obeh, zmierňuje bolesti hlavy, príznaky migrény a úzkosti a výrazne zvyšuje libido. Aníz má antiseptické účinky, zmierňuje bolesti spôsobené reumatizmom a zápalom kĺbov (artritíde).
Vďaka obsahu anetolu, terpineolu a tymolu aníz uľavuje od kašľa, je účinným vykašliavacím prostriedkom (expektoranciom), lieči bronchitídu, prechladnutie, bolesť v hrdle, zápal hrdla a príznaky astmy. Najmä ak sa pije ako čaj, stimuluje trávenie, uvoľňuje svaly tráviaceho traktu, čím odstraňuje zápchu a obnovuje normálne vyprázdňovanie. Je výborný pri plynatosti (meteorizmus), nadúvaní, nepríjemnom kručaní v žalúdku, kŕčoch, nevoľnosti a odstraňuje parazity a škodlivé usadeniny v črevách. Konzumácia anízových semienok obnovuje menštruačný cyklus a zvyšuje produkciu mlieka. Vo veľkom množstve môže byť jedovatý, konzumácia sa neodporúča deťom a v tehotenstve!!
Čo hovorí veda?
Výskumníci z Atatürk University v Turecku zverejnili svoje výsledky výskumu anízu v odbornom časopise Food Chemistry. Medzi iným preukázali antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti anízu. Ethanolový extrakt z anízových semien bol účinný proti desiatim druhom baktérií, zatiaľ čo vodný extrakt možno úspešne použiť aj proti plísniam Candida albicans.
Použitie
- Tráviace problémy
- Bolesť hlavy
- Reumatické ťažkosti
- Zápcha
- Nadúvanie
- Nevoľnosť
- Očista čriev
- Candida
- Bakteriálne infekcie
- Kašeľ
- Prechladnutie
- Zápal hrdla
- Menštruačné problémy
- Zápal kĺbov (Artritída)
- Imunitná slabosť (Imunodeficiencia)
Príprava anízového čaju:
- Rozdrvte anízové semienka v mažiari
- 1 čajovú lyžičku zalejte asi 2-3 dl vriacej vody, prikryte a nechajte 10-15 minút odstáť
- Potom sceďte a môžete ho ihneď piť
Môžete ho ochutiť medom, čerstvo vylisovanou citrónovou alebo pomarančovou šťavou, mliekom alebo iným korením. Do anízového čaju môžete pridať škoricu, ktorá mu dodá skutočne zaujímavú chuť. Podporuje chuť do jedla, zmierňuje nadúvanie a tráviace ťažkosti, preto sa oplatí vypiť niekoľko dúškov anízového čaju pred jedlom, a to dokonca aj deťom.
Pri akútnych problémoch (napr. respiračné infekcie, nadúvanie, bronchitída, črevné a žalúdočné kŕče, ľahšie príznaky oslabenej imunity) sa odporúča vypiť ráno a večer jednu šálku. Ak máte problémy so zaspávaním alebo trpíte nespavosťou, odporúča sa vypiť jednu šálku pred spaním. Vzhľadom na sladkú arómu môžete anízový čaj podávať aj deťom. Počas dojčenia zvyšuje tvorbu mlieka, avšak v tehotenstve sa konzumácia anízového čaju neodporúča.
Semená anízu môžete nahradiť sušenými alebo čerstvými lístkami. Zo sušených listov použijete jednu čajovú lyžičku, a z čerstvých lístkov trikrát toľko. Zriedkavo môže spôsobiť nevoľnosť, hnačku a podráždenie pokožky.
Zdroje
Amin GR. Popular Medicinal Plants of Iran. Tehran, Iran: Vice-Chancellorship of Research, Tehran University of Medical Science Press; 2005.
Orav A, Raal A, Arak E. Essential oil composition of Pimpinella anisum L. fruits from various European countries. Natural Product Research. 2008;22(3):227–232.
Yazdani D, Rezazadeh S, Amin G, Zainal Abidin MA, Shahnazi S, Jamalifar H. Antifungal activity of dried extracts of anise (Pimpinella anisum L.) and star anise (Illicium verum Hook, f.) against dermatophyte and saprophyte fungi. Journal of Medicinal Plants. 2009;8(5):24–29.
Tas A, Özbek H, Atasoy N, Altug ME, Ceylan E. Evaluation of analgesic and antiinflammatory activity of Pimpinella anisum fixed oil extract. Indian Veterinary Journal. 2006;83(8):840–843.
Akhtar A, Deshmukh AA, Bhonsle AV, et al. In vitro Antibacterial activity of Pimpinella anisum fruit extracts against some pathogenic bacteria. Veterinary World. 2008;1(9):272–274.