Dolina Liečivých Bylín

Obsah

Bylinkové čaje

Na prevenciu chorôb, udržanie zdravia aj na liečbu už vzniknutých ochorení či ťažkostí možno nájsť vhodný liečivý čaj. Môžu byť účinné samy o sebe, no nesklamú ani ako doplnok k liekom.

Nie všetky bylinky sa môžu konzumovať surové, pretože majú často nepríjemnú chuť alebo konzistenciu. A nie každý je ochotný jesť stonky, korene alebo kvety. To je jeden z dôvodov, prečo sú liečivé čaje také obľúbené – vo forme odvaru alebo nálevu je oveľa jednoduchšie tieto rastliny používať.

slim tea

Slim Tea®

Slim Tea® je zmes 13 starostlivo vybraných byliniek. Detoxikuje organizmus, reguluje pohyb čriev, obnovuje zdravie žalúdka a zabezpečuje normálnu funkciu čriev. Bez kofeínu…

Na Ďalekom východe existuje tisícročná tradícia pitia rôznych bylinkových čajov. Prvá čínska kniha o bylinkách, Pen Cao Qing, napísaná 3000 rokov pred naším letopočtom, sa tiež podrobne zaoberá zdravotnými účinkami bylinných čajov. Ale nie je potrebné ísť tak ďaleko, pretože aj európski bylinkári dobre poznali blahodárne vlastnosti nálevov pripravených z bylín. Toto starodávne poznanie je dnes stále aktuálne a zohráva veľkú úlohu v tom, aké detoxikačné a čistiace bylinné čaje používame na rôzne ochorenia a nepríjemné symptómy. Ak sa chcete dozvedieť viac o význame detoxikácie, navštívte odbornú webovú stránku NaturalSwiss.

Skôr než prejdeme k detailom, zdôraznime výhody liečivých bylinkových čajov: vždy si starostlivo vyberte správny odvar a a dodržiavajte odporúčané dávkovanie. Ak to dodržíte, určite budú účinné a možné vedľajšie účinky nebudú závažné.

Tisícročné vedomosti

Bylinkové čaje boli odjakživa veľmi obľúbené: sprevádzali ľudovú medicínu po tisíce rokov, hoci v minulosti neexistovala „vedecká“ analýza zložiek obsiahnutých v liečivých rastlinách, skôr sa venovali pozorovaniu ich prospešných účinkov. Ich rozšírené používanie je spôsobené aj tým, že väčšina užitočných liečivých rastlín rastie vo voľnej prírode a na prípravu bylinných čajov nie je potrebné zložité vybavenie, stačí hrniec a vriaca voda.

V závislosti od druhu sa používali ako prostriedok na vykašliavanie, na podporu trávenia, proti horúčkam (ako antipyretikum), proti parazitom (antiparazitikum), proti bolestiam (analgetikum), na dezinfekciu čriev,, na upokojenie, a tento zoznam nie je ani zďaleka úplný. Okrem toho si čoskoro uvedomili, že bylinné čaje nie sú určené len na vnútorné použitie. V mnohých prípadoch sa ich odvar používal aj ako obklady, napríklad na dezinfekciu rán, zmiernenie nepríjemných príznakov po uštipnutí hmyzom alebo aj na starostlivosť o pokožku.

Účinky liečivých čajov spočívajú v tom, že v horúcej/teplej vode sa časť účinných látok uvoľňuje z použitých častí rastliny. Preto ich môžete ľahko konzumovať a keďže sú už vo vylúhovanom stave, účinkujú rýchlejšie – teda nemusíte dlho čakať na ich účinok.

Samozrejme, existujú aj iné spôsoby získavania cenných zložiek bylín, najbežnejším je inhalácia, pri ktorej sa účinné zložky dostávajú do tela prostredníctvom pary. Nevýhodou tohto spôsobu je, že niektoré zložky sa môžu poškodiť vysokou teplotou.

Ktoré časti sa používajú?

V prípade bylinkových čajov môžete použiť čerstvú alebo sušenú verziu rastliny. Môže ísť o celé kusy, mleté alebo práškové formy.

Nezabudnite však, že čaje by sa mali vždy konzumovať okamžite, horúce alebo vlažné, najlepšie po dúškoch, najmä ak sú vyrobené z čerstvo nazbieraných častí bylín, listov, kvetov alebo výhonkov. V opačnom prípade je vhodné nechať ich chvíľu odstáť alebo ich uskladniť v tesne uzavretej, najlepšie sklenenej nádobe v chladničke až na 24 hodín.

Správna konzumácia bylinkových čajov

Pred prípravou akéhokoľvek bylinkového čaju by ste sa mali najprv zamerať na účinné látky v rastline. V mnohých prípadoch je takmer nevyhnutné drvenie, mletie, lámanie alebo pomletie na prášok, aby sa zabezpečilo využitie cenných zložiek.

Príprava bylinných čajov je veľmi jednoduchá a nevyžaduje si žiadnu zdĺhavú prípravu ani spracovanie. Stačí zovrieť vodu, do hrnčeka vložiť časti vybranej bylinky (alebo aj niekoľko rastlín) a zaliať ich horúcou vodou. Rýchlo premiešajte a nechajte odstáť 5 až 25 minút v závislosti od druhu. Ak sa odporúča používať bylinkový čaj horúci, prikryte hrnček malým tanierikom. Pred pitím čaj preceďte!

Pokiaľ ide o pomery – účinné zložky, dĺžku lúhovania a množstvo použitej vody – bylinkové čaje sa vyrábajú vo veľmi úzkom rozmedzí.

Dodržujte dávkovanie

Bylinkové čaje možno rozdeliť do dvoch kategórií: aromatické čaje – napríklad na detoxikáciu a čistenie čriev – a čaje určené špeciálne na „núdzové“ použitie, napríklad na podporu trávenia.

V prvom prípade sa čaj zvyčajne lúhuje len 5 až 10 minút a pije sa pravidelne každý deň, zatiaľ čo v druhom prípade sa čaj lúhuje dlhšie a užíva sa najmä na zmiernenie akútnych ťažkostí.

Ak je to možné, neexperimentujte s dávkovaním: s dôverou sa poraďte so svojím bylinkárom a držte sa množstva uvedeného na obale. Ak ste si ingrediencie na bylinkový čaj nazbierali sami, poraďte sa s odborníkom alebo si prezrite dôveryhodné webové stránky. Je to tiež veľmi dôležité z hľadiska spracovania – umývania, sušenia, balenia, doby skladovania. V oboch prípadoch sa však uistite, že surovina pochádza z dôveryhodného zdroja: nemala by byť ošetrená chemikáliami ani pestovaná na kontaminovanej pôde a v prípade hotových výrobkov by nemala obsahovať prídavné látky.

Nebezpečenstvo zbierania voľne rastúcich rastlín nemožno preceňovať, pretože menej skúsený zrak si ľahko zmýli bylinku s jedovatými druhmi. Takisto sa často stáva, že len niektoré časti rastlín sú vhodné na ľudskú spotrebu.  Buďte opatrní a pre istotu nechajte druhy, ktoré si nazbierate, skontrolovať bylinkárom.

Časti rastlín, ktoré sa používajú v bylinkových čajoch

Bylinky môžu byť veľmi účinné pri udržiavaní našeho zdravia alebo v liečbe určitých chorôb a odstraňovaní s nimi spojených nepríjemných symptómov. V mnohých prípadoch sa však užitočné rastlinné látky, ktoré obsahujú, nenachádzajú vo všetkých častiach bylín. Preto je dôležité poznať daný bylinkový čaj, aby sme z neho mali skutočný úžitok.

Bylinky sú schopné produkovať komplexné účinné látky, ktoré sú nevyhnutné pre ich vývoj, rast a rozmnožovanie. Dôležité pre nás je, že tieto zložky môžu tiež pomôcť udržať a obnoviť naše zdravie. Sú väčšinou koncentrované na okrajoch rastliny, napríklad v koreňoch, listoch/koncoch listov, výhonkoch, kvetenstvách.Ide najmä o časti, ktoré sa používajú pri príprave bylinných čajov. Cenné zložky však môže obsahovať aj kôra najmä drevín.

Je potrebné poznamenať, že všetky rastliny majú svoj vlastný životný cyklus, takže ich musíte dôkladne poznať, aby ste ich mohli zbierať v správnom čase. Ide o obdobie, keď obsahujú najviac prospešných zlúčenín.

Látky obsiahnuté v rastlinách môžu biologicky ovplyvniť naše telo. Môžu obsahovať probiotiká, vlákninu, minerály, antioxidanty, vitamíny, ale aj jedovaté látky (toxíny). Nie je nezvyčajné, že konkrétna rastlina má „kontroverzný“ účinok, ako napríklad zemiak: zatiaľ čo jeho hľuza je bohatá na vitamín C, draslík a ďalšie pre nás životne dôležité živiny,jeho bobuľové plody obsahujú toľko toxínov, že ich konzumácia môže spôsobiť aj smrť. Vitamín C sa nachádza v mnohých bylinkových čajoch a Magazín zdravý životný štýl uverejnil niekoľko obsiahlych článkov o tomto vitamíne vrátane zaujímavých faktov.

Časti používaných byliniek

V závislosti od druhu sa účinné látky rastliny nachádzajú najmä v týchto častiach: koreňový systém, stonky, kôra, listy, kvetenstvo, plody (tie sa odporúčajú konzumovať hlavne čerstvé, surové) a v niektorých prípadoch aj semená.

  • Koreňový systém: Podzemná časť rastliny, akumulácia účinných látok sa väčšinou vzťahuje na hlavný koreň rastliny, ale môžu byť uložené aj v hľuzách bylín a v koloniálnych koreňoch (napr. zázvor, púpava).
  • Stonka rastliny: v prevažnej väčšine prípadov sa nachádza nad zemou, opora rastliny, z ktorej vyrastajú výhonky a vetvy (napr. konárik).
  • Kôra: Vonkajšia vrstva pokrývajúca stonku rastliny, ktorá často drevnatie. Môže sa vyskytovať aj ako ochranný obal konárov (napr. breza, dub, lipa).
  • Listy: časti stonky alebo konárov rastliny, ktoré počas fotosyntézy produkujú kyslík. Robia to pomocou chlorofylu, ktorý je pre náš organizmus životne dôležitý (napr. púpava, rozmarín, šalvia).
  • Kvetenstvo: rozmnožovací orgán rastliny. Veľmi zložité, jeho okvetné lístky, piestiky a rôzne druhy peľu (napr. harmanček, medovka, materina dúška, lipa) sa môžu použiť ako suroviny na výrobu bylinných čajov.
  • Plody, bobule: plody, bobule: sú tiež súčasťou reprodukčných orgánov, ktoré majú za úlohu chrániť oplodnené semená (napr. šípky, hrozno).

Bylinkové čaje a ich použitie

Bylinkové čaje sa dajú používať rôznymi spôsobmi, či už ide o pravidelné užívanie v rámci kúry, alebo jednorazové pitie. Príkladom obľúbeného čaju bohatého na antioxidanty je zázvorový čaj, ktorý stimuluje imunitný systém, pomáha bojovať proti zápalom a efektívne zmiernuje nevoľnosť (počas tehotenstva a chemoterapie), pomáha zmierňovať zápchu a iné poruchy trávenia – Healthline má k dispozícii množstvo vedeckých štúdií o výhodách zázvorového čaju.

Bylinné čaje môžu prispieť k nášmu zdraviu nielen vnútorne, ale môžu byť veľmi užitočné aj ako obklady a zábaly. Napríklad prefiltrovaný „zvyšok“ čaju z kvetov harmančeka, ktorý čistí črevá a má a antiseptické účinky, je po zabalení do gázy skvelým prostriedkom na starostlivosť o pokožku. Upokojuje aknóznu pokožku a zmierňuje nepríjemné príznaky po uštipnutí hmyzom. Inhalácia antiseptických, antibakteriálnych, antivírusových, odčervujúcich listov rozmarínu alebo mäty, prípadne aj mäty piepornej, prináša takmer okamžitú úľavu pri nádche, upchatom nose alebo dýchacích ťažkostiach. Rozmarín navyše účinne pomáha pri tráviacich problémoch, najmä pri nadúvaní, podporuje rast vlasov, ale kvôli jeho účinkom na stimuláciu maternice sa neodporúča počas tehotenstva, uvádza Livestrong.

Či už ide o prechladnutie, zmierňovanie kŕčov, posilňovanie imunity, liečbu rôznych zápalov alebo zlepšenie trávenia, čaj z lipových kvetov môže byť užitočný. Dr. Mercola však upozorňuje, že tehotné a dojčiace matky by sa mali vyhnúť lipovému čaju.

Ako vyplýva z uvedeného, bylinkové čaje môžu byť riešením na takmer každý problém, avšak dôležité je poznať účinky jednotlivých zložiek.

Zdroje:
https://www.livestrong.com/article/22621-benefits-rosemary-tea/
https://www.healthline.com/nutrition/10-herbal-teas