Dolina Liečivých Bylín

Púpava lekárska

Púpava, známa aj ako pampeliška, kvitne na jar a sfarbuje polia na žlto. Hoci ju mnohí považujú za obyčajnú burinu, má nespočetné množstvo zdravotných benefitov a jej výhody sú známe už od staroveku. Jej názov je odvodený z gréckych slov „tarakè“ – rozruch, neporiadok a „akos“ – riešenie, čo naznačuje, že sa dá účinne použiť proti širokému spektru ochorení. Najčastejšie sa používala na čistenie čriev a pre svoje jedinečné močopudné vlastnosti: nie náhodou sa v mnohých krajinách dodnes ľudovo nazýva jednoducho “ močiarka“. Púpava je tiež užitočná pri redukčných diétach, cukrovke, ochoreniach pečene, problémoch s močovými cestami a anémii a jej antioxidačné vlastnosti pomáhajú predchádzať a liečiť rakovinu a zápaly. Pri vonkajšom použití môže tiež pomôcť pri liečbe akné. Využiť sa dajú takmer všetky časti púpavy, jej mladé listy sa konzumujú ako čerstvý šalát, kvetné puky naložené v oleji sa používajú na liečbu zápalov a samotné kvety sa používajú na výrobu džemu. Pomleté, sušené korene sa dlho používali ako káva „chudobných“, zatiaľ čo v stredomorských krajinách menej majetní ľudia používali nasolené alebo v octe vyzreté púčiky, ktoré nahrádzali oveľa drahšie kapary. Na niektorých oblastiach Anglicka, napríklad v okolí Berkshire, sa z kvetov púpavy vyrába aj lahodné víno s názvom Dandelion Wine.

Liečivé účinky

Koreň púpavy je vynikajúci detoxikačný prostriedok, pretože reguluje správnu funkciu žlčníka, pečene a obličiek, čo zvyšuje účinnosť vylučovacích orgánov vrátane epitelu. Tento detoxikačný proces je dôležitou súčasťou, pretože pomocou púpavy sa toxíny odstraňujú z organizmu vo väčších množstvách cez stolicu, moč a pot. Okrem stimulácie funkcie vylučovacích orgánov má tiež vynikajúci protizápalový účinok, preto sa môže úspešne používať pri problémoch s pečeňou – hepatitíde (zápaloch pečene), žltačke, cirhóze – a žlčníkových kameňoch. Jej konzumácia tiež upokojuje zapálený a podráždený črevný trakt, zmierňuje príznaky refluxu a IBS a chráni sliznicu tráviaceho traktu. Konzumácia púpavy stimuluje aj činnosť žliaz produkujúcich tráviace šťavy – sliny, žalúdočné šťavy – a reguluje svalstvo tráviaceho systému, čím uľahčuje a dôkladnejšie zabezpečuje vyprázdňovanie čriev a má mierny preháňací (laxatívny) účinok. Jej hlavnými účinnými látkami sú pentacyklické triterpenoidy –taraxerol-, steroly a veľké množstvo vitamínov A, B, C a D. Púpava je bohatým zdrojom vápnika, ktorý pomáha zvyšovať pevnosť kostí. Podobne pôsobia aj antioxidačné zložky púpavy, ktoré pomáhajú predchádzať úbytku kostnej hmoty. Púpava má podobný účinok na antioxidačné zložky, ktoré pomáhajú predchádzať strate hustoty kostí. Obsahuje tiež inulín (prebiotikum, ktoré poskytuje potravu pre prospešné črevné baktérie), horké látky a minerálne soli: ich jedinečná kombinácia robí púpavu vynikajúcim prostriedkom na zlepšenie trávenia. Zlepšuje funkciu pečene a podporuje tok žlče, čím zlepšuje trávenie a znižuje riziko tráviacich problémov. Jej vláknina podporuje čistenie čriev, zbavuje črevný trakt toxínov a škodlivých usadenín, normalizuje črevnú peristaltiku a pomáha eliminovať zápchu a hnačku, zároveň prispieva k prevencii rakovine hrubého čreva a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Tým, že reguluje produkciu žlče a odstraňuje prebytočnú žlč a chráni pečeň, prispieva k eliminácii žltačky. Púpava stimuluje produkciu inzulínu, udržuje nízku hladinu cukru v krvi, čo pomáha pri liečbe cukrovky.

Má silný diuretický účinok, pomáha odstraňovať zadržiavanú vodu v tele a zároveň upokojuje a dezinfikuje močové cesty. Odstraňovaním prebytočnej vody púpava znižuje vysoký krvný tlak, zlepšuje detoxikáciu organizmu a pomáha odstraňovať cukor nahromadený v obličkách u diabetikov.  Keďže prečisťuje črevný trakt a obnovuje trávenie, prispieva aj k úspechu redukčných diét. Jej antihypertenzné účinky zvyšuje aj vysoký obsah draslíka a vlákniny. Jej zložky podporujú lymfatický systém a obsah oxidu dusnatého zohráva dôležitú úlohu pri správnom fungovaní imunitného systému tým, že zvyšuje účinnosť fagocytov.

Antiseptická šťava púpavy pri vonkajšej aplikácii urýchľuje hojenie bakteriálnych a plesňových infekcií pokožky a môže byť užitočná pri svrbení, akné a ekzémoch. Vďaka antioxidantom, najmä vitamínu C a flavonoidu luteolínu, púpava viaže voľné radikály, ktoré spôsobujú rakovinu, zápaly, kardiovaskulárne ochorenia a starnutie pokožky a buniek. Okrem toho luteolín zabraňuje aj šíreniu rakovinových buniek.

Čo hovorí veda?

Vedci z Biochemical and Biomedical Research dokázali, že výťažok z púpavových listov brzdí rast rakoviny prsníka a šírenie rakoviny prostaty, zatiaľ čo vodný výťažok z koreňa púpavy brzdí inváziu buniek rakoviny prsníka. Výsledky výskumu boli uverejnené v odbornom časopise International Journal of Oncology.

Použitie

  • Kožné infekcie
  • Poruchy trávenia
  • Cukrovka
  • Osteoporóza
  • Ekzém
  • Dezinfekcia
  • Redukčná diéta
  • Zápaly
  • Infekcie močových ciest
  • IBS
  • Posilnenie imunity
  • Ochorenia pečene
  • Vysoký cholesterol
  • Vysoká hladina cukru v krvi
  • Vysoký krvný tlak
  • Detoxikácia
  • Akné
  • Rakovina
  • Reflux
  • Žltačka
  • Zápcha
  • Zadržiavanie vody

Zdroje

Williams CA, Goldstone F, Greeham J. Flavonoids, cinnamic acids and coumarins from the different tissues and medicinal preparations of Taraxacum officinale. Phytochemistry. 1996;42:121–127.

Wittzell, Hakan (1999). „Chloroplast DNA variation and reticulate evolution in sexual and apomictic sections of dandelions„. Molecular Ecology 8 (12): 2023–35

Clarke, Charlotte Bringle (1977). Edible and useful plants of California. Berkeley: University of California Press. p. 191.

Kim YC, Rho JH, Kim KT, Cho CW, Rhee YK, Choi UK. Phenolic acid contents and ROS scavenging activity of dandelion (Taraxacum officinale) Korean J. Food. Preserv. 2008;15:325–331.

Van Baarlen P, van Dijk PJ, Hoekstra RF, de Jong JH (October 2000). „Meiotic recombination in sexual diploid and apomictic triploid dandelions (Taraxacum officinale L.)„. Genome 43 (5): 827–35.

Katrin Schütz, Reinhold Carle & Andreas Schieber (2006). „Taraxacum—a review on its phytochemical and pharmacological profile„.

gyermekláncfű

Púpava

Názov:

Púpava

Latinský názov:

Taraxacum officinale