Čučoriedka čierna
Čučoriedka čierna, známa aj ako brusnica čučoriedková, alebo pravá lesná čučoriedka – Vaccinium myrtillus – je obľúbená najmä pre svoju kulinársku hodnotu a je bežnou súčasťou jedál z lesných plodov, najmä koláčov a zmrzliny. Menej známy je však fakt, že toto trpké, ale príjemne chutiace bobuľové ovocie má nespočetné množstvo zdraviu prospešných a liečivých vlastností. Pochádza zo severnej Európy a rastie v nadmorskej výške do 2 500 metrov. Jeho obdobie dozrievania je však pomerne krátke, čerstvé plody sú k dispozícii najmä v júli a auguste.
Liečivé účinky
100 g čučoriedok obsahuje len 27 kalórií, čo z nich robí skvelú potravinu na chudnutie. Obsahujú sacharidy, rastlinnú vlákninu, bielkoviny a zanedbateľné množstvo rastlinného tuku. Čučoriedky neobsahujú cholesterol a sú bohaté na minerálne látky, vápnik, draslík, sodík, železo a fosfor. Majú vysoký obsah vitamínu C, 44 mg na 100 g, čo je porovnateľné s citrusovými plodmi. To je spôsobené aj vďaka antioxidačným účinkom, ktoré prispievajú k prevencii a liečbe zápalov a cievnych ochorení.
Čučoriedky sú výborné aj pre oči, pretože znižujú riziko vzniku šedého zákalu, podporujú činnosť srdca a vďaka svojim antiseptickým a antibakteriálnym vlastnostiam môžu pomôcť aj pri liečbe infekcií močových ciest. V prípade prechladnutia ich jedzte čo najviac: môžete ich jesť surové alebo ich zmiešajte s jogurtom. Druhá možnosť je účinnejšia, pretože dodáva telu aj probiotiká. Môžete tiež užívať vylisovanú šťavu alebo výživový doplnok v prášku. Môžete si z nich dokonca pripraviť džem alebo sirup: stačí malá dávka čučoriedkového nápoja a váš krvný obeh sa osvieži.
Nielenže pomáhajú posilňovať cievy, ale tiež zmierňujú problémy s kŕčovými žilami. Pravidelná konzumácia môže zmierniť nepríjemné pocity ťažkých končatín a vyblednúť popraskané kapiláry. Za tieto účinky vďačí antokyánom, ktoré vďaka svojim antikoagulačným vlastnostiam pomáhajú predchádzať rozširovaniu ciev a znižujú riziko tvorby usadenín, a tým aj vzniku rôznych embólií. Čučoriedky vďaka obsahu antioxidantu pterostilbénu dokážu znížiť hladinu triglyceridov v krvi a zároveň regulujú a udržiavajú správnu hladinu cukru v krvi.
Podobne ako brusnice, aj čučoriedky sú účinné pri liečbe zápalov. Podporujú hojenie rôznych akútnych alebo chronických črevných zápalov a môžu byť užitočné pri otrave jedlom, žalúdočných vredoch, IBS. Sú účinné v boji proti príznakom sezónnych ochorení (chrípka, prechladnutie) a pomáhajú predchádzať alergiám. Ako prírodné preháňadlo sú účinným prostriedkom proti zápche a vďaka obsahu železa pomáhajú liečiť anémiu. Antioxidačné vitamíny a flavonoidy bojujú proti škodlivým voľným radikálom, ktoré spôsobujú predčasné starnutie buniek, poškodenie DNA, rakovinu, cievne problémy a zápaly.
Nielenže zlepšujú naše zdravie zvnútra, ale pravidelná konzumácia môže tiež prispieť k tomu, že naša pleť bude vyzerať krajšie a mladšie. Priaznivo pôsobí aj na mazové žľazy, takže ak do svojho jedálnička zaradíte čučoriedky, nemusíte sa obávať mastných vlasov. Nezabúdajte však, že ako všetky potraviny, aj čučoriedky môžu mať nežiadúce následky. Môže sa vyskytnúť mierna hnačka, bolesť žalúdka, bolesť hlavy, zvracanie, ktoré okamžite zmiznú, ak prestanete čučoriedky konzumovať.
Čo hovorí veda?
Podľa švédskych výskumníkov môžu čučoriedky pomôcť odstrániť zápal ďasien. Štúdia z univerzity v Kristianstade ukázala, že konzumácia 500 gramov tohto ovocia denne môže priniesť významné výsledky.
Výskumníci z Výskumného centra pre spracovanie ovocia v Tokiu skúmali protinádorové účinky zložiek čučoriedok a zistili, že extrakt z plodov obsahujúci antokyanidíny (delfinidín, malvidín) účinne inhibuje rast ľudských buniek HL60 zodpovedných za leukémiu. V menšej miere čučoriedky vyvolali aj programovanú bunkovú smrť ľudských buniek rakoviny hrubého čreva HCT116.
Využitie
- Kožné problémy
- Akné
- Kardiovaskulárne problémy
- Anorexia
- Cukrovka
- Tráviace problémy
- Infekčné choroby
- Alergie
- Problémy s močovými cestami
- Chudnutie
- Komplementárna terapia na prevenciu rakoviny
Zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4463668/
Bilberry Benefits: How Bilberries Help the Body
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12502387
Choi E.H, Ok H.E, Yoon Y, Magnuson B.A, Kim M.K, Chun H.S. Protective effect of anthocyanin-rich extract from bilberry ( Vaccinium myrtillus L.) against myelotoxicity induced by 5-fluorouracil. Biofactors. 2007;29:55–65.
Katsube N, Iwashita K, Tsuchida T, Yamaki K, Kobori M. Induction of apoptosis in cancer cells by bilberry ( Vaccinium myrtillus ) and the anthocyanins. J Agric Food Chem. 2003;51:68–75.
Takikawa M, Inoue S, Horio F, Tsuda T. Dietary anthocyaninrich bilberry extract ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity via activation of AMP-activated protein kinase in diabetic mice. J Nutr. 2009;140:527–33
Sakakibari H, Ogawa T, Koyanagi A, et al., editors. Distribution and excretion of bilberry anthocyanins in mice. J Agric Food Chem. 2009;57:7681–6.