Mäta pieporná
Mäta pieporná je jedným z najznámejších členov čeľade mätovitých. Jej názov pochádza z mena nymfy Menta, ktorú premenila na rastlinu žiarlivá Persefona, jej manžel Hádész mohol urobiť iba toľko, že ju obdaroval výnimočnou vôňou. Už v staroveku bola známa a obľúbená: Gréci ju používali najmä na zmiernenie tráviacich ťažkostí, zatiaľ čo Rimania radi žuli lístky mäty po veľkých hostinách na povzbudenie trávenia. V stredovekých kláštoroch ju mnísi používali na liečbu kašľa, žalúdočných problémov, bolesti ďasien a bielenie zubov. Od 17. storočia sa popri tradičných odrodách mäty objavila aj mäta pieporná vyšľachtená z mäty vodnej a mäty piepornej. Vďaka svojej príjemnej chuti a vôni je veľmi obľúbená aj ako prísada do potravín.
Liečivé účinky
Jej hlavnou účinnou látkou je mentol, ktorý zosilňuje chladivé, antiseptické a analgetické účinky mäty piepornej. Mätový olej vmasírovaný do čela je výborným prostriedkom proti bolesti hlavy, zatiaľ čo jeho nakvapkanie na ďasná znižuje aj bolesť zubov. Pri vnútornom použití zmierňuje tráviace problémy: je silným antispazmodikom a zmierňuje nevoľnosť a nadúvanie.
Keďže uvoľňuje svaly žalúdka a čriev, zmierňuje aj príznaky IBS a bolestivej menštruácie. Zlepšuje fyzickú výkonnosť, respiračné funkcie a zvyšuje prísun kyslíka do mozgu.
Je vynikajúcim osviežovačom dychu, neutralizuje zlý dych. Vďaka obsahu vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém, je mäta výborným prostriedkom proti prechladnutiu (najmä ako čaj): pomáha pri kašli a bolestiach hrdla a čistí dýchacie cesty.
Pri externom použití mäta pieporná zvyšuje prekrvenie pokožky a podporuje regeneráciu epitelového tkaniva. Zmierňuje bolesť spôsobenú otlakmi a modrinami, znižuje svrbenie spôsobené uštipnutím hmyzom alebo alergiou, lieči zápaly kože a odstraňuje vyrážky. Upokojuje pokožku hlavy a môže sa používať na mastné aj suché vlasy. Obklad z oleja môže byť užitočný pri reumatizme a iných bolestiach kĺbov a svalov. Flavonoidy v mäte majú vynikajúce antioxidačné účinky. Viažu na seba prebytočné voľné radikály, spomaľujú starnutie pokožky, pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam a ničia nádorové bunky. Okrem antioxidačných vlastností má mäta aj antibakteriálne účinky.
Čo hovorí veda?
Vedci z Univerzity v Adelaide dospeli k záveru, že mäta pieporná aktivuje „kanál proti bolesti“ v hrubom čreve a zmierňuje zápalovú bolesť v tráviacom trakte. Výsledkom je, že konzumácia mäty piepornej môže výrazne zmierniť bolesti spojené s IBS a prispieva k liečbe syndrómu dráždivého čreva. Výsledky výskumu boli zverejnené v odbornom časopise Pain.
Použitie
- Tráviace problémy
- Nadúvanie
- Bolesť zubov, zápal ďasien
- Prechladnutie
- Kašeľ
- Bolesť hrdla
- Zápach z úst
- Bolesť svalov a kĺbov
- Kožné problémy
- IBS
- Bolestivá menštruácia
- Kardiovaskulárne ochorenia
Príprava mätového čaju:
- Dajte zovrieť 1 liter vody.
- Keď zovrie, pridajte 30 g suchých, ručne rozdrvených lístkov mäty piepornej.
- Odvar odstavte z ohňa a prikryte, aby sa z neho nevyparili cenné éterické oleje.
- Po 5 minútach mätový čaj sceďte a vypite ho vlažný.
Vďaka svojim účinným látkam je mätový čaj vynikajúcim dezinfekčným a stimulačným prostriedkom pre trávenie. Podporuje správne procesy vylučovania pečene, čím prispieva k samočistiacim, t.j. detoxikačným procesom organizmu. Ak ho používate na podporu zlepšenia metabolizmu v rámci diéty, vyhnite sa sladeniu. Pri IBS a podráždení čriev sa odporúča piť denne 3-4 šálky mätového čaju. Ako prevencia pred vznikom zubného kazu si po vyčistení zubov vypláchnite ústa mätovým čajom, ktorý urýchli hojenie rán v ústach. Pre svoje protizápalové a antibakteriálne účinky sa pri vonkajšom použití úspešne používa na liečbu akné a ďalších kožných zápalov. Počítajte však s tým, že môže podráždiť citlivú pokožku. Mätový čaj by sa nemal podávať malým deťom do 6 rokov a dospelým sa odporúča vypiť maximálne pol litra denne.
Zdroje
Nair B. Final report on the safety assessment of Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf, and Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Water. Int J Toxicol. 2001;20 (Suppl. 3):61–73.
Schmidt E, Bail S, Buchbauer G, Stoilova I, Atanasova T, Stoyanova A, Krastanov A, Jirovetz L. „Chemical composition, olfactory evaluation and antioxidant effects of essential oil from Mentha x piperita”. Natural Product Communications. 2009 Aug;4(8):1107-12. Accessed October 25th 2013.
Inoue T, Sugimoto Y, Masuda H, Kamei C. Antiallergic effect of flavonoid glycosides obtained from Mentha piperita L. Biol Pharm Bull. 2002;25:256–9.
Benjamin Kligler, M.D., M.P.H. and Sapna Chaudharay, D.O. „Peppermint Oil” American Family Physician 2007 Apr 1;75(7):1027-1030. Accessed October 25th 2013.
Mimica-Dukić N, Božin B, Soković M, Mihajlović B, Matavulj M: Antimicrobial and antioxidant activities of three Mentha species essential oils. Planta Med 2003, 69:413-419.